Toimistolla vietetään keskimäärin kolmasosa valveillaoloajasta. Tänä aikana käytetään sähköä ja lämpöä, syödään ja liikutaan. Kulutetaan pinoittain paperia ja hankitaan tavaraa.
Nykyisin yhä useampi tekee toimistotyötä. Näiden kahdeksan tunnin aikainen käyttäytyminen toimistossa vaikuttaa oleellisesti maapallon hyvinvointiin. WWF Green Office on ympäristöjärjestelmä, joka auttaa organisaatioita tekemään vastuullisia hankintoja, kuluttamaan ja käyttäytymään tiedostavasti sekä pidentämään hankintojen elinkaarta. Hiilijalanjälki pienenee, kustannuksissa säästetään ja yhteisöllisyys työpaikalla lisääntyy.
– Työyhteisön toiminnalla on ympäristövaikutus ja organisaatiolla ympäristövastuu. Yrityksen ostopäätöksillä ja työyhteisön toimistokäyttäytymisellä voimme yhdessä hidastaa ilmastonmuutosta, säästää luonnonvaroja ja kehittää kestäviä elintapoja, WWF:n Green Office -päällikkö Helka Julkunen listaa.
Ympäristöystävällisiä valintoja tehdään ymmärtämällä kokonaisuus ja viestimällä systemaattisesti. Valitaan ekologisimmat kulkuvälineet liikematkustamiseen ja kiinnitetään huomiota käytettävään sähkö- ja lämpöenergiaan. Ostetaan kestävästi. Kokonaisuus on laaja. Organisaatiot rakentavat taloja tai vuokraavat toimitiloja. Työpaikoilla ostetaan autoja, tietokoneita ja paperia. Taukotiloihin hankitaan kahvit maitoineen. Ei ole yhdentekevää, tarjotaanko toimistolla lehmänmaitoa vai kauramaitoa.
– Tärkeää olisi tehdä tiedostavia valintoja jokaisen hankinnan kohdalla, myös palvelujen. Usein unohdetaan selvittää, onko palveluntarjoajan serveri vastuullinen tai pilvipalvelu energiatehokas, Julkunen huomauttaa.
Kertakäyttöisyydestä elinkaaren pidentämiseen
Kaikki, mikä tulee toimistoon sisälle, lähtee sieltä myös ulos. Jo hankintoja tehdessä tulisi selvittää, miten esimerkiksi ostettu tietokone voi jatkaa kierrätettynä elämää tietokoneena, eikä päätyisi suoraan murskattavaksi. Lisäksi kaikesta kertakäyttöisyydestä olisi hyvä päästä eroon.
Green Office –verkosto säästi tiedostavilla valinnoilla vuoden 2015 aikana 20 miljoonaa A4-koon paperiarkkia
– Toimistoilla käytetään edelleen kertakäyttöisiä kahvikuppeja, käsipyyhkeitä ja tulostetaan turhaan. On hulluutta tulostaa paperiarkki yhden palaverin ajaksi, kun huomioi puun tekemän matkan metsästä paperituotteeksi, Julkunen painottaa.
Arkitottumuksia muuttamalla saadaan huomattavia säästöjä.
– Green Office –verkosto säästi tiedostavilla valinnoilla vuoden 2015 aikana 20 miljoonaa A4-koon paperiarkkia. Se on kaksi kilometriä korkea pino paperia. Ja tämä on pelkkä säästö, siitä voi päätellä kuinka paljon paperia käytetään, Julkunen havainnollistaa pienten tekojen vaikutuksia.
Vastuullisuus painaa työnhakijan vaakakupissa
Ympäristö- ja kustannussäästöjen lisäksi ekologinen toimisto on kilpailuvaltti työntekijämarkkinoilla.
– Kilpailu osaavista työntekijöistä kiristyy, ja erityisesti nuori sukupolvi haluaa työskennellä arvojensa mukaisessa, vastuullisessa työpaikassa. Helposti ajatellaan, että jos työpaikalla ei ole perusasiat, kuten kierrätys, kunnossa, niin miten siellä osataan hoitaa muitakaan asioita, Julkunen kertoo nuorilta työntekijöiltä kuulemaansa palautetta.
Ympäristöstä huolehtiva organisaatio herättää työntekijöiden keskuudessa luottamusta, arvostusta ja jopa turvallisuuden tunnetta.
– Hyvinvoiva yhteisö tarvitsee hyvinvoivaa luontoa ja toisaalta hyvinvoiva ympäristö antaa hyvinvointia myös yhteisölle, Julkunen muotoilee.
Uudet tilaratkaisut suosivat ympäristöä
Lisääntynyt etätyö ja konttoreiden muuttuminen monitilatoimistoiksi on ympäristönäkökulmasta myönteinen kehitys.
– Käytetyn tilan tiivistyminen säästää kustannuksia ja kustannustehokkuus ympäristöä. Etätyö vähentää myös liikkumisesta syntyviä päästöjä.
Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta etätyöhön, vaikka työnantaja sen mahdollistaisikin.
– Tämän vuoksi tarvitsemme lisää järkevän hintaisia, yhteisiä etätyöpisteitä. Työtilan vaihtelu virkistää myös ajatuksia, Julkunen päättää.
Lue myös: Ota tila haltuun – 7 ideaa viihtyisään toimistotyöskentelyyn (Infograafi)