Oletko hyvä jossain sellaisessa, joka on sinulle tärkeää, ja josta on iloa ja hyötyä myös muille? Oletko miettinyt, että perustaisit yrityksen ja alkaisit kaupata osaamistasi muille?
Suomessa on lähes 300 000 yrittäjää, mutta lisää tarvitaan. Valtaosa yrittäjistä ei vaihtaisi palkkatyöhön vaikka voisi. Yrittäjien mielestä parasta yrittämisessä on vapaus: saa toteuttaa itseään, ideoitaan ja unelmiaan sekä paljolti itse päättää mitä ja koska tekee.
Valtaosa yrittäjistä ei vaihtaisi palkkatyöhön vaikka voisi.
Yrittäjä voi olla vaikka millä alalla: voi esimerkiksi korjata autoja, opettaa, koodata tai tubettaa, kuten Roni Bäck.
Helppoa se ei ole. Normaalioloissa yrittäjät tekevät pitempää työviikkoa kuin palkansaajat. Yrittäjyyteen kuuluu riskinotto, joka voi olla suurtakin. Toisaalta myös tulokset näkyvät usein nopeasti.
Miksi yrittäjiä ja yrityksiä tarvitaan lisää?
Tarvitsemme vauhtia talouteen, ja vauhti syntyy yrittäjien riskinoton ja investointien kautta.
Jo ennen koronakriisiä Suomen työllisyys oli liian alhaalla. Koronakriisi lamautti Suomenkin taloutta: ihmisiä on lomautettu ja irtisanottu. Näkymät ovat edelleen heikot.
Tarvitsemme entistä enemmän lisää työpaikkoja, jotta ihmisten oma talous ja sitä kautta valtiontalous olisi paremmassa kunnossa. Työ on parasta syrjäytymisen ehkäisyä.
Korkea työllisyysaste on välttämätöntä myös julkisten palveluiden kannalta. Ilman työtä ja verotuloja on mahdoton säilyttää julkiset palvelut, joita jokainen joskus tarvitsee: neuvolat, päiväkodit, koulut, terveyskeskukset, urheilupaikat, kirjastot ja niin edelleen.
Työpaikat syntyvät yrityksiin. Ne eivät synny kuitenkaan itsestään, vaan yrittäjät luovat niitä: yksinyrittäjä itselleen, työnantajayrittäjä myös muille. Jo pitkään uudet työpaikat ovat syntyneet pääasiassa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.
Yksi tie yrittäjäksi on yritysosto. Valmiilla yrityksellä vauhtiin pääsee nopeammin kuin perustamalla uuden, vaikka ei sekään kovin vaikeaa ole.
Suomessa on jatkuvasti myynnissä hyviä yrityksiä, joista yrittäjä haluaa luopua esimerkiksi eläkkeelle jäädessään. Esimerkiksi kampaaja saattaa saada hyvät liiketilat, työvälineet ja asiakaskuntaa, jos omistajanvaihdos tehdään hyvin.
Myös uuden yrityksen perustaminen on monelle nuorelle vaihtoehto. Nuorisobarometrin mukaan yli puolet nuorista haluaisi jossain vaiheessa elämäänsä kokeilla yritystoimintaa. Se on erinomainen asia ja lupaa hyvää Suomelle.
Kirjoittaja Mikael Pentikäinen toimii Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana.