Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Näkökulmia yrittäjyyteen optikkoyrittäjän silmin
Yrittäjyys

Näkökulmia yrittäjyyteen optikkoyrittäjän silmin

Kuvat: Specsavers ja Unsplash

Suomalaisen yrittäjyyden tukeminen ja perheyhtiön arvot näkyvät Suomen Specsaversissa.

Vuonna 1984 alkunsa saaneen Specsaversin perustajilla Doug ja Mary Perkinsillä oli alusta lähtien yksinkertainen toiminta-ajatus. Pyritään suuriin tuotantomääriin, joka puolestaan takaa edulliset hinnat sekä mahdollistetaan edullinen näönhuolto kaikille.

Yrittäjäpariskunta sai aikaiseksi vallankumouksen Britannian optisilla markkinoilla. Edelleenkin perheen omistuksessa olevan yhtiön markkinaosuus Englannissa on lähes 50 %. Suomalaisen yrittäjyyden tukeminen ja perheyhtiön arvot näkyvät myös Suomen Specsaversissa, joka on tällä hetkellä jo alansa kolmanneksi suurin ketju. Kaikki Suomessa olevat Specsavers myymälät ovat yrittäjävetoisia.

Tukea kaikissa tilanteissa

Specsavers yrittäjä Heidi Yli-Anttila omistaa kahden muun yrittäjän kanssa kaksi liikettä Tampereella. Alkujaan hän toimi optikkona, mutta palattuaan tämän vuoden alussa äitiyslomalta, hän sai tilaisuuden tulla myös yrittäjäksi.

– Yrittäjänä omalla innostuksella, ahkeruudella ja positiivisella asenteella saa paljon aikaiseksi. Kauppa on käynyt hyvin ja se näkyy myös työn ilona, Yli-Anttila kuvaa tähänastista yrittäjätaivaltaan.

Yli-Anttila pitää konseptia todella toimivana ja ketju tukee hänen mielestään hyvin kaikissa tilanteissa. Tilanteisiin reagoidaan nopeasti, yrittäjiä autetaan henkilökohtaisesti ja koko ajan kokeillaan erilaisia asioita. Aikaisempiin kokemuksiin verrattuna Yli-Anttila arvostaa myös tarjolla olevia koulutusmahdollisuuksia sekä optisille myyjille, optikoille että esimiehille.

– Jos vain haluaa kehittyä, niin mahdollisuuksia on. Ketju on melko tuore Suomessa ja siksi täällä ei sammaloiduta, Yli-Anttila naurahtaa.

Kehitysvauhti on nopea

Yli-Anttilan yrittäjäkollegana Hämeenkadulla ja Koskikeskuksessa toimiva Sura Ismail oli hotellialalla esimiestehtävissä ennen optiselle alalle siirtymistään.

– Suomeen muutettuani halusin kovasti kokeilla jotakin muuta ja vaihtaa alaa. Silloin hain Specsavers Tampereen liikkeen asiakaspalvelupäällikön paikkaa. Toimin aluksi optisena myyjänä ja etenin myymäläpäälliköksi vuodessa, Sura kuvaa kehityksen nopeutta.

Alan vaihto oli Suralle mieluinen ja hän ei hetkeäkään epäröinyt, kun yrittäjämahdollisuus avautui muutama vuosi sitten.

– Specsavers on isona yrityksenä intohimoinen ja kasvun kehitys on ollut huikea. Pidän ajatuksesta, että olen ollut osana vaikuttamassa kentässä asiaan. Yrittäjyydessä on myös kivaa se, että saan jakaa arkeni kahden partnerin kanssa, Sura kuvaa kokemuksiaan yrittäjänä.

Yleisimpien Specsaversin tarjoamien koulutusten lisäksi Sura kävi myös ennen yrittäjäksi ryhtymistään yrittäjäkandidaateille suunnatun Pathway koulutuksen, mikä sisälsi kahden kuukauden harjoitteluosuuden Englannissa Specsavers liikkeissä. Hän edustaa myös nykyisin alueensa yrittäjiä neljästi vuodessa pidettävässä Leading Partner Forumissa.

– Parasta Specsavers yrittäjyydessä on juuri uudistuminen ja uusien konseptien lanseeraaminen, ammattitaidon jatkuva kehittyminen sekä asiakaspalvelulähtöisyyden jatkuva mukanaolo, kuvaa Sura lopuksi.

Next article