Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Kiertotalous kasvuun sääntelyn tuomia esteitä poistamalla
Kiertotalous

Kiertotalous kasvuun sääntelyn tuomia esteitä poistamalla

Suomella on kaikki edellytykset olla kiertotalouden mallimaa, ylistää ympäristö- ja ilmastoministeri. Kuva: Jani Laukkanen

Suomella on kaikki edellytykset olla kiertotalouden mallimaa – meillä on tapana tehdä yhteistyötä, paljon osaamista ja teknologista viisautta sekä insinöörimäinen tapa saada asiat toimimaan. Mahdollisuuksia on paljon, mutta haasteitakin riittää. Tilastojen valossa emme kuitenkaan vielä ole Euroopan edistyksellisimpien joukossa: esimerkiksi materiaalien kiertotalousaste ja resurssitehokkuus ovat alle EU:n keskiarvon. Suomen on pystyttävä parempaan.

Teknologiateollisuus ry on arvioinut, että teknologiasektorin yritysten päästövähennysmahdollisuuksista jopa 80 prosenttia liittyy kiertotalouteen ja kiertotalous tarjoaa useiden miljardien vuotuisen liiketoimintapotentiaalin. Esimerkiksi suomalaisyritysten yhteenliittymä Climate Leadership Coalition sekä konsulttiyhtiö Boston Consulting Group ovat arvioineet, että Suomen vihreän siirtymän kokonaisvientipotentiaali vuonna 2035 on 85–100 miljardia euroa. Tässä kiertotalousratkaisut ovat keskeisessä osassa.

Orpon hallitus purkaa sääntelyn tuomia esteitä kiertotaloudelle. Yksi oman vastuualueeni tärkeimmistä reformeista on luvituksen yhden luukun malli. Suomesta tulee entistä houkuttelevampi maa puhtaan siirtymän investoinneille, kun saamme lupaprosessit kuntoon. Tähän liittyy keskeisesti valtion aluehallinnon uudistus, jossa lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävät kootaan uuteen valtakunnalliseen virastoon. Tavoitteena on yhden luukun palvelu: yksi viranomainen, yksi päätös, yksi valitusmahdollisuus.

Luvituksen kokonaisuudistuksen lisäksi teemme myös nimenomaan kiertotalouteen liittyviä lainsäädännön uudistuksia. Jätelainsäädäntöä muuttamalla pyrimme lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä entistä markkinaehtoisemmin.

Parhaillaan ministeriöt, tutkimuslaitokset, suurimmat kaupungit ja maakunnat sekä keskeiset toimialat laativat ehdotusta vapaaehtoisesta sitoumuksesta kiertotalouden edistämiseksi. Tässä ns. green deal-prosessissa tehdään arvioita tulevaisuuden suunnista ja tavoitteista sekä kehitetään yhdessä vaikuttavimpia toimia kiertotalouden edistämiseksi. Tavoitteena on koko Suomen kiertotaloussitoumus, johon toivon ja kannustan kunnianhimoisten kiertotalousaloitteiden ja ratkaisujen kehittäjiä mukaan.

Kirjoittaja Kai Mykkänen on ympäristö- ja ilmastoministeri.

Next article