Työmatkapyöräily yhdistää arkiliikunnan ja terveyshyödyt. Se on ekologinen ja edullinen vaihtoehto – ja myös keino vähentää sairauspoissaoloja.
Liikkumattomuus on noussut merkittäväksi kansanterveydelliseksi haasteeksi, jonka vaikutukset näkyvät sekä yksilön hyvinvoinnissa että yhteiskunnan terveysmenoissa. Pyöräliiton toiminnanjohtaja Janne Paananen kuvailee työmatkapyöräily tarjoavan ongelmaan ratkaisun, jossa liikunta sulautuu vaivattomasti arkeen.
– Työmatkapyöräily paitsi tukee fyysistä kuntoa, myös mahdollistaa henkisen irtioton kiireisestä arjesta.
Työmatkan taittaminen pyörällä on myös ympäristöystävällinen valinta, joka hyödyttää kaupunkien elinympäristöä.
– Liikennemuotona pyöräily on saastuttamaton ja hiljainen. Lisäksi se on edullinen ja etenkin kaupungeissa usein jopa nopein tapa siirtyä kotoa työpaikalle, Paananen sanoo.
Työnantaja voi kannustaa työmatkapyöräilyyn
Pyöräilyn terveyshyödyt ovat työnantajalle merkittävä kannustamisen peruste, sillä työntekijöiden parempi hyvinvointi voi sekä parantaa työtehoa että vähentää sairauspoissaoloja.
– Yhden sairauspäivän hinta työnantajalle on tilastokeskuksen mukaan 370 euroa. Työntekijöiden hyvinvoinnin parantamisella on näin ollen taloudellistakin merkitystä, Paananen muistuttaa.
Paanasen mukaan työmatkapyöräilyn infrastruktuurin kehittämiseen tulisi panostaa muun muassa pyöräpysäköinnin osalta, jotta pyörät saataisiin lukittua tukeviin telineisiin suojaan sateelta.
– Talvisin pyöräkatoksen kolaaminen on tärkeää, jotta se on ympäri vuoden käytettävissä. Sähköpyörien akuille on hyvä olla latausmahdollisuus.
Työmatkapyöräilijät tulisi huomioida ennen kaikkea työpaikoille järjestettävillä hyvillä sosiaalitiloilla.
– Ainakin suihku sekä pyöräilyvaatteiden vaihto- ja säilytysmahdollisuus tulisi löytyä, Paananen korostaa.
Mukavana kannustimena Paanasen mukaan toimii samoin työnantajan maksama kilometrikorvaus niille työntekijöille, jotka käyttävät omaa pyörää myös työpäivän sisäisiin matkoihin.
Työnantaja voi maksaa heille kilometrikorvausta samalla periaatteella kuin autoileville työntekijöille. Tänä vuonna valtion matkustussäännön mukainen muilla kulkuvälineillä tapahtuva korvaus on 14 senttiä kilometriä kohden.
Tiesitkö?
Pyöräliiton selvityksen mukaan työsuhdepyörä lisää käyttäjänsä liikuntaa läpi vuoden.