Työpaikan hyvä sisäilma tukee työhyvinvointia ja jaksamista. Huono sisäilma puolestaan saattaa heikentää viihtyvyyttä ja aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia sekä hengitysteiden, silmien ja ihon ärsytysoireita.
1. Sisäilman laatuun vaikuttavat liian kylmä tai kuuma sisälämpötila, kuiva sisäilma, puutteellinen ilmanvaihto, pölyisyys ja likaisuus, mineraalikuidut, tupakansavu, erilaiset allergeenit, kosteus- ja homevauriot sekä haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC).
2. Sisäilmaan liittyviä ongelmia voidaan ehkäistä hyvällä suunnittelulla ja rakentamisella. Näihin kuuluvat päästöttömien rakennus- ja sisustusmateriaalien käyttö, riittävä ilmanvaihto ja rakennusteknisen toimivuuden, kuten salaojien huomiointi.
3. Tilojen ja rakennusten suunnitelmallinen huolto on tärkeää hyvän sisäilman takaamiseksi. Ilmanvaihtojärjestelmän toimivuudesta ja puhtaudesta on huolehdittava. Työpaikalla on siivottava riittävästi.
4. Jos rakenteisiin pääsee kosteutta, rakenteet on kuivattava viipymättä mikrobikasvun estämiseksi. Vaurioitunut materiaali on tavallisesti aina poistettava, sen aiheuttaja selvitettävä ja korjattava siten, että vaurio ei pääse uusiutumaan.
Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos & Työsuojeluhallinto