Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Mikko ”Peltsi” Peltola: ”Työmatkapyöräily sujuvoittaa arkea, pitää liikkeessä ja tukee ympäristöä”
Työhyvinvointi

Mikko ”Peltsi” Peltola: ”Työmatkapyöräily sujuvoittaa arkea, pitää liikkeessä ja tukee ympäristöä”

Fillarointi on paitsi loistava keino lisätä arkiliikuntaa, myös tapa välttää ruuhkia ja säästää luontoa, Peltola muistuttaa. Kuva: oma arkisto

Työmatkan taittaminen pyörällä on keino välttää ruuhkia, lisätä arkiliikuntaa ja auttaa ympäristöä. Auton vaihtaminen pyörään tuo mukanaan usein myös ajansäästöä.

Arkiaamuisin Mikko Peltola, tutummin Peltsi, vetää kypärän päähänsä, hyppää pyörän selkään kotonaan Helsingin Maununnevalla ja lähtee polkemaan kohti Pasilassa sijaitsevaa työpaikkaansa. Vaikka työmatkapyöräily on muuttunut luonnolliseksi osaksi Peltolan arkea vasta viimeisen 10 vuoden aikana, hän kulkee nykyään työmatkansa pyörällä säällä kuin säällä – ja nauttii siitä.

– Mitä huonompi ilma, sitä houkuttelevampi haaste. Erityisen inspiroivalta tuntuu hypätä pyöränselkään, kun koko yön on tupruttanut lunta, Peltola sanoo nauraen. 

Työpaikallaan Yleisradiossa tarjolla olevia suihkutiloja Peltola arvostaa vaikkei pelkääkään työmatkan jälkeistä hikeä. 

– Joskus riittää, että saavuttuani vaihdan vain ylleni puhtaan paidan ja aloitan työt. 

Työsuhdepyörä on etu, jota Peltola pitää loistavana kannustimena madaltaa kynnystä työmatkapyöräilyyn. Tästä taas on selvää hyötyä myös työnantajataholle.  

– Viittaan tutkimuksiin, joiden mukaan pyöräilyn lisääntyminen voi merkittävästi vähentää sairauspoissaoloja ja samalla parantaa työhyvinvointia.

Loistava tapa hoitaa arkiliikunta 

Työmatkapyöräilystä on tullut Peltolalle itselleen paitsi kattava arjen liikuntamuoto, myös tapa valmistautua päivän tehtäviin.

 – Pyörällä liikkuessa ajatukset ehtivät järjestyä, ja usein työasioita tulee jo pohdittua matkan aikana. Matkaan lisäarvoa tuo myös musiikin tai äänikirjojen kuuntelu.

Pyörän satulassa saa samalla uudenlaista perspektiiviä ympäristöön. 

– Töistä palatessani en useinkaan valitse suorinta reittiä vaan nautin ympäristön ja kotiseudun havainnoimisesta tavalla, joka ei autosta käsin olisi mahdollista.

Peltola toivoo, että työmatkapyöräilemisestä tulisi laajemmin normi. 

– Fillarointi on paitsi loistava keino lisätä arkiliikuntaa, myös tapa välttää ruuhkia ja säästää luontoa. 

Peltola haluaakin rohkaista jokaista kynnelle kykenevää kokeilemaan, minkälaiset mahdollisuudet työmatkapyöräilyyn omasta ympäristöstä löytyy. 

– Tässä hommassa kunto kohenee, ja ajatukset selkiytyvät. Niin ja kaupan päälle saa tietysti vielä hyvin muodostuneet pakarat.

Valitse kevyt ja sähköavusteinen pyörä työsuhdepyöräksi

Tutustu Suomen laajimpaan sähköpyörävalikoimaan

Next article