Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Amel Gaily: ”Työhyvinvointi nähtävä yrityksen taloudellisen kasvun tekijänä”
Ihmislähtöinen johtaminen

Amel Gaily: ”Työhyvinvointi nähtävä yrityksen taloudellisen kasvun tekijänä”

Hyvinvoivat työntekijät ovat tehokkaampia, motivoituneempia ja sitoutuneempia, Amel Gaily muistuttaa. Kuva: Petri Saarelainen

Työhyvinvoinnin tulisi Gailyn mukaan olla yrityksen strategian ytimessä, sillä se vähentää kuormitusta, edistää sosiaalisia suhteita ja vahvistaa johtamista.

Hyvinvointiin liittyvissä asioissa pienillä valinnoilla voi olla käänteentekevä vaikutus. Tämä pätee erityisesti työelämään, jossa yritysten tavat ja päätökset vaikuttavat paitsi työntekijöiden henkilökohtaiseen hyvinvointiin, myös tiimien dynamiikkaan ja organisaation ilmapiiriin.

– Vähäisemmilläkin muutoksilla voi saada isoja asioita aikaiseksi. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun huomioidaan kaikki työhyvinvointiin liittyvät osa-alueet ja otetaan ne osaksi yrityksen strategiaa, yrittäjä Amel Gaily sanoo. 

Hyvinvointiteknologiayritys Cuckoo Networks oy:n toimitusjohtajan ja televisio-ohjelma Diilistä tutun Gailyn mukaan työhyvinvointi on moniulotteinen fyysisten, henkisten, sosiaalisten ja johtamiseen liittyvien tekijöiden kokonaisuus. 

– Fyysinen ympäristö, kuten ergonomia ja työtilojen optimointi kannattaa ottaa osaksi yrityksen kokonaisvaltaista, työntekijöiden hyvinvointia edistävää lähestymistapaa. 

Henkinen hyvinvointi puolestaan riippuu työkuormituksen hallinnasta, realistisista aikarajoista ja työpäivien huokoisuudesta, jotka yhdessä tukevat työntekijöiden jaksamista ja motivaatiota. 

–Ja sosiaalinen hyvinvointi syntyy toimivasta työyhteisöstä ja kulttuurista sekä psykologisesta turvallisuudesta, jotka kaikki vahvistavat sosiaalisia suhteita ja parantavat työilmapiiriä, Gaily jatkaa. 

Myös työntekijällä itsellään vastuu omasta hyvinvoinnistaan

Työhyvinvointiin liittyvien osa-alueiden huomioimisessa keskeistä Gailyn mukaan on johtamisen rooli. Johdon esimerkillä ja puheilla on valtaisa merkitys hyvinvointikulttuurin luomisessa.

– Hyvinvoivat työntekijät ovat tehokkaampia, motivoituneempia ja sitoutuneempia. Talouden näkökulmasta myös esimerkiksi säännöllinen taukoliikunta vähentää sairauspoissaoloja.

Gaily painottaa silti, että on työnantajan ja työntekijöiden yhteisellä vastuulla luoda työkulttuuri, jossa hyvinvointia arvostetaan eikä kiirettä ja ylisuorittamista ihannoida. Tässäkin korostuu johtajien esimerkin voima. 

– Työnantajan tehtävänä on tarjota puitteet ja kannustaa tekemään parempia valintoja. Toisaalta vaikka työnantaja voi tukea työkykyä, on myös jokaisen työntekijän itse kannettava vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Next article