Teknologian tutkimuskeskus VTT palkittiin tammikuisessa Urheilugaalassa Suomen Aktiivisimpana Työpaikkana. Tunnustuksen takaa löytyy ainutlaatuinen työyhteisö, jossa ihmiset liikkuvat ja harrastavat innokkaasti yhdessä.
Olympiakomitean järjestämässä Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailussa organisaatioita arvioitiin muun muassa työhyvinvoinnin toimintasuunnitelman ja liikuntaan liittyvien investointien perusteella. Vuodesta 2006 alkaen jaettu tunnustus viestii erittäin hyvin hoidetusta henkilöstöliikunnasta, ja sillä halutaan edistää henkilöstöliikunnan kulttuuria osana suomalaista työelämää.
Henkilöstöjohtaja Kirsi Nuotto kertoo, että VTT:llä henkilöstön hyvinvointi on yhtiön arvoihin ja strategiaan kirjattu, toiminnan ytimessä oleva asia.
– Haluamme olla henkilöstön hyvinvoinnin edelläkävijöitä. Vaativan aivotyön vastapainoksi tarjoamme monipuolisia liikkumisen ja harrastamisen mahdollisuuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita pelkästään taloudellista tukea, vaan noin kolmeakymmentä erilaista kerhoa, joissa henkilöstömme jäsenet innostavat toinen toisiaan liikkumaan.
Ainutlaatuinen ilmapiiri
Kirsi Nuoton mukaan VTT:llä on ainutlaatuinen työskentelyilmapiiri. 2400 henkilön työyhteisössä vietetään keskivertotyöpaikkaa enemmän aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. VTT:n henkilöstö muun muassa joogaa, juoksee, soutaa, hiihtää ja koripalloilee yhdessä. Kerhovalikoimaan kuuluu myös esimerkiksi valokuvausta ja kulttuuria, jotta jokaiselle on jotakin.
– Kaikki kerhomme tekevät vuosittain toimintasuunnitelman, jonka pohjalta niille myönnetään avustus. Haluamme tukea yhteisöjä ja yhdessä tekemistä, sillä ne ruokkivat hyvää työilmapiiriä, Nuotto toteaa.
Työilmapiirikartoituksen mukaan VTT:llä viihdytään erittäin hyvin.
– Henkilöstömme kokee tekevänsä työtä, jolla on merkitystä. Tämän päivän maailmassa se on työskentelyn ykkösmotivaattori, Nuotto summaa.
Henkilöstöä kuunnellen
VTT:n henkilöstöliikunnan tarpeiden kartoituksessa, suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään yhteistyötä työterveyshuollon kanssa, hyödynnetään henkilöstökyselyjä ja kuunnellaan palautetta.
– Teemme jatkuvasti omaa tutkimusta työssä jaksamisesta, liikunnasta ja palautumisesta. Myös yhteistyö työterveyshuollon kanssa on aktiivista. Lisäksi teemme monenlaisia tempauksia ja hankkeita: olemme osallistuneet muun muassa Sata liikettä Suomelle-, Askelkisa- ja Porraspäivät-kampanjoihin, Työmatkakävelyn ja -pyöräilyn (KÄPY) edistämishankkeeseen Tampereella ja UKK-kävelytesteihin eri paikkakunnilla. Yhden liiketoimintayksikkömme johdolla tempaistaan vuosittain pyöräillen peräti Oulusta Otaniemeen, Nuotto kertoo.
VTT:n henkilöstö voi tauottaa arjen työtä omaan työrytmiin sopivasti taukoliikuntaohjelman avulla omalla työpisteellä. Nuotto sanoo, että VTT:llä työskentelee aktiivista ja liikunnasta innostunutta porukkaa.
– Tosi moni kävelee, pyöräilee tai jopa juoksee töihin ympäri vuoden. Emme vaadi tai painosta ketään liikkumaan, mutta haluamme tarjota niin paljon houkuttelevia mahdollisuuksia, että jokainen löytää niistä itselleen sopivan tavan liikkua.