IoT-ratkaisut ovat elinehto yritykselle, mikäli se haluaa pärjätä globaalissa kilpailussa ja varmistaa olemassaolonsa tulevaisuudessa. IoT-loikkaa hidastaa kokonaisvaltaisen IT-strategian puute ja ulkoistuksien myötä kadotettu osaaminen.
Suomalaisessa teollisuudessa on meneillään digitaalisuuden polarisaatio, jossa toisessa ääripäässä on edelläkävijöitä ja toisessa yritykset, jotka ovat tippuneet digijunan kyydistä jo lähtöasemalla. Digitalisaatio koskee vääjäämättä kaikkia teollisuuden aloja, myös perinteiseksi miellettyä valmistavaa teollisuutta.
Tarkoituksenamme on saada paremmin tuettua suomalaisten ekosysteemien kehittymistä.
– Yrityksillä, joilla IT-osaaminen on taannoin ulkoistettu, puuttuu tyypillisesti kokonaisvaltainen digitaalisuuden strategia. Syytä tähän voidaan etsiä firman oman IT-osaamisen tasosta. Tässä tilanteessa on erittäin suuri henkinen kynnys lähteä eteenpäin, toteaa Jari Juhanko, Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksen operatiivinen johtaja.
Kyydissä olisi kuitenkin hyvä pysyä, vaikka vauhti on kova: suomalaista teknologiaa ja teollisuuden innovaatioita tulisi viedä globaaleille markkinoille, ja isosti. Globaalin kilpailun puristuksessa ei voi tukeutua vanhaan ja kuvitella, että kehitystä ei tarvita ja muinoin hankittu osaaminen riittää. Mikäli yritys haluaa menestyä ja säilyttää asemansa myös jatkossa, tulisi digitalisaation olla tiiviisti osa strategiaa.
Pois siiloista ja vipua kansantalouteen
Digitalisaatiossa on kyseessä valtava muutos, joka ei tarkoita vain tietyn osa-alueen sähköistämistä, vaan sen myötä koko ekosysteemi ja ympärillä oleva arvoverkosto muuttaa muotoaan. Lisäarvoa luodaan pitkälti automatisaatiosta ja datan hyödyntämisestä. Samalla digitalisaatio avaa lisää liiketoimintamahdollisuuksia ja poistaa siiloja eri toiminta-alueiden välistä, kuten teollisen internetin kampuksella on koettu käytännössä.
Juhangon mukaan Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksen (AIIC) konsepti syntyi, kun valmistavassa teollisuudessa alkoi viritä digitaalisuuteen liittyviä hankkeita ja tarpeita. Yliopiston kone- ja tietotekniikan edustajat ottivat haasteesta koppia ja ryhtyivät työstämään aktiivisempaa roolia teollisuuden digitaalisuusaskeleiden edistämisessä.
– Tarkoituksenamme on saada paremmin tuettua suomalaisten ekosysteemien kehittymistä ja tämä vaatii isojen yritysten mukanaoloa, ja toki tämä tasoittaa tietä myös pienemmille yrityksille. Tähtäimessä on lisätä vipuvaikutusta kansantalouteen, jotta yhteisille ponnistuksille ja investoinneille saataisiin paras takaisinmaksu ja luotua lisää työpaikkoja Suomeen.