Teollisuuden toimintalogiikka on murroksessa: puhtaan energian tuotanto, prosessointi ja lopputuotteiden valmistus yhdistyvät tiiviiksi ekosysteemiksi, jonka arvoketjussa oikein valitut teknologiaratkaisut ovat korvaamattomia.
Suurten datamäärien hallinta, tekoäly ja kyberturvallisuus ovat yhä tärkeämpiä, ja toiminnanohjausjärjestelmillä on keskeinen rooli liiketoiminnan ohjaamisessa ja prosessien hallinnassa. Vuosien varrella niihin on kuitenkin kertynyt myös paljon turhaa ja sirpaleista dataa.
– Esimerkiksi valmistavan teollisuuden käytetyimmän SAP-toiminnanohjausjärjestelmän SAP S/4HANA -transformaatio tulee olemaan merkittävä muutos, joka on toteutettava vuoteen 2027 mennessä. Valitettavasti monet yritykset näkevät sen pelkkänä teknisenä siirtymänä, vaikka se tarjoaisi tilaisuuden luoda vahvan perustan tulevaisuuden liiketoiminnalle. Tulos on juuri niin hyvä kuin mitä data on. Jos data ja prosessit eivät ole kunnossa, on turha odottaa merkittäviä tuloksia tekoälyltä tai muilta älykkäiltä ratkaisuilta. Nyt on se hetki, kun dataan täytyy viimeistään panostaa, painottaa CGI:n SAP-liiketoiminnasta ja -palveluista vastaava johtaja Tiia Kokko.
– Toiminnanohjausjärjestelmiin on rakennettu paljon asiakas- ja toimialakohtaisia ratkaisuja. On aiheellista kysyä, onko järkevää jatkaa kaikkien näiden ratkaisujen säilyttämistä ERP:n sisällä vai tulisiko osa siirtää sen ulkopuolelle? Onko järkevää ylläpitää kaikkia ratkaisuja vain siksi, että niihin on vuosien saatossa investoitu paljon? Kokko jatkaa.
Jotta jalostetusta ja lisäarvoa tuottavasta datasta saataisiin aidosti teho irti, se täytyy kytkeä takaisin ohjaamaan päivittäistä toimintaa. Datan ei kuitenkaan tulisi jäädä yrityksen sisälle — sen jakaminen läpi toimitusketjun avaa mahdollisuuksia sujuvampaan yhteistyöhön ja tehokkuuden lisäämiseen koko verkostossa.
– On kriittistä, että toiminnanohjausjärjestelmä integroituu saumattomasti tuotannonohjausjärjestelmään. Tuotannon ja tilaustoimitusketjun yhdistäminen vaatii sekä horisontaalista että vertikaalista integraatiota ja ISA-95 tiedonkuvausstandardin soveltamista, sanoo CGI:n suurten digimuutoshankkeiden johtaja Arto Kuusinen.
– CGI:llä on osaamista molemmista maailmoista, vahvistaa Kokko.
Onnistunut transformaatio vaatii oikeat kyvykkyydet ja vahvan yhteistyön
SAP S/4HANA -transformaatio tarjoaa valtavan potentiaalin etenkin teollisuuden toimialalle. CGI:n rooli on toimia isoissa transformaatiohankkeissa strategisena neuvonantajana ja tarkastella kokonaisuuksia laajasti. Kyse ei ole pelkästään teknologiavalinnoista, vaan parhaiden mallien hyödyntämisestä niin, että ne tukevat yrityksen strategiaa.
– Tuomme kokonaisvaltaista näkemystä oikeanlaisiin valintoihin. Ennen kuin hyökätään SAPin syövereihin, pitää olla iso kuva hallussa, koska hanke etenee sen käynnistyttyä kuin juna. Jotta hanke saadaan maaliin, tarvitaan toimialaosaamista, prosessiosaamista ja tietysti SAP-kyvykkyyttä. Laajat verkostomme auttavat varmistamaan asiakkaan tavoitteiden saavuttamisen. Haluamme olla asiakkaalle pitkäaikainen kumppani, jotta pystytään löytämään oikeanlaisia ratkaisuja ja tuomaan lisäarvoa liiketoiminnan kehittämiseen, kertoo Kokko.
– Kukaan ei pärjää yksin. Siksi on tärkeää, että teknologiatoimittajat, pilvipalveluiden tarjoajat ja integraattorit toimivat yhteen läpi palveluekosysteemin. Ja ehkä kaikista tärkeintä on nostaa asiakas yhteistyön ytimeen, sillä nimenomaan asiakkaan muutosmatkaa pitää pystyä tukemaan. Suomessa tarvitaan rohkeutta poistua tekemisen suunnittelusta ja ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin. Meidän pitäisi olla Euroopan tasolla lipunkantajana, ei perässähiihtäjänä, Kuusinen painottaa.
– SAP S/4HANA -transformaatiossa olemme useita askelia jäljessä muita Euroopan maita – emme yhtä tai kahta, vaan todennäköisesti viisi askelta, Kokko alleviivaa.
CGI on maailman ja Suomen suurimpia riippumattomia IT- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiöitä. Suomessa CGI työllistää yli 3 900 henkilöä 11 toimipisteessä. Maailmanlaajuisesti yhtiöllä on 90 000 asiantuntijaa. CGI tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita asiakkaiden liiketoiminnan ja IT-ratkaisujen kehittämiseen, integrointiin ja hallintaan. Palvelutuotannossa CGI luottaa paikalliseen läsnäoloon, globaaleihin palveluverkostoihin ja IP-ratkaisuihin auttaessaan asiakkaita saavuttamaan tuloksia ja onnistumaan digitaalisessa muutoksessa. CGI on SAPin Gold Partner.