Skip to main content
Etusivu » Teollisuus » Ennakointi auttaa torjumaan litiumioniakkujen paloriskejä
Sponsoroitu

Juha Porraskorpi

myyntipäällikkö, DENIOS Oy

Tehokkaat litiumioniakut ovat lähtökohtaisesti turvallisia, mutta niiden aiheuttamat räjähdysmäiset ja pitkäkestoiset tulipalot voivat johtaa mittaviin vahinkoihin ja pitkiin toiminnan keskeytyksiin. Oikeilla toimintatavoilla ja varautumisella näitä riskejä voidaan kuitenkin merkittävästi vähentää.

– Akkupalo syttyy useimmiten akkua ladatessa. Siksi on oleellista, että akkuja ladataan valvottuna ja sellaisessa tilassa, jossa mahdollinen vahinko on otettu huomioon. Akkujen lataaminen ilman valvontaa, kuten yön yli, on erityisen riskialtista, muistuttaa DENIOS Oy:n myyntipäällikkö Juha Porraskorpi.

Lämpökarkaaminen, eli akussa tapahtuva hallitsematon kuumeneminen ja syttyminen, on litiumioniakkujen merkittävin vaaratekijä. Akkupalojen yleisin syy on ylikuormitus latauksen aikana. Myös mekaaniset vauriot, kuten ulkoiset kolhut, voivat laukaista lämpökarkaamisen latauksen yhteydessä. Lisäksi akku voi ylikuumentua ulkoisen lämmönlähteen vaikutuksesta.

Teollisessa ympäristössä tehokas riskienhallinta perustuu valvottuihin lataustiloihin, itsenäisiin palo-osastoihin ja akkulatauksen keskittämiseen. Akkujen lataaminen paloturvallisissa, hälytysjärjestelmillä varustetuissa kaapeissa estää tulipalon leviämisen ja mahdollistaa nopean reagoinnin. Itsenäiset palo-osastot puolestaan rajoittavat tulipalon leviämistä ja suojaavat ympäröivää palokuormaa, kuten varastoitavia tuotteita ja rakennuksia. Keskitetyt lataustilat helpottavat akkujen hallintaa ja järjestyksen ylläpitoa.

Henkilöstön koulutus ja turvallisten toimintatapojen omaksuminen akkujen lataukseen ja säilytykseen liittyvien riskien tunnistamisessa ja hallinnassa on olennaista. Akkujen kunnon säännöllinen tarkkailu on myös keskeinen osa turvallisuutta. Vialliset tai käytöstä poistetut akut voivat muodostaa merkittävän riskin ja ne on varastoitava paloeristetyissä tiloissa ennen kierrätystä.

– Ei vaadita suurtakaan poikkeamaan säännöistä, jotta suuren vahingon mahdollisuus realisoituu, Porraskorpi huomauttaa.

Tehokasta riskien hallintaa

DENIOKSEN akkukaapit toimivat itsenäisinä palo-osastoina, jotka suojaavat sekä ulkoisilta että sisältä alkavilta tulipaloilta ja estävät palon leviämisen. Kaapit on varustettu sammutus- ja hälytysjärjestelmillä, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin myös miehittämättömissä tiloissa.

– Paloturvakaappi tarjoaa 90 minuutin palosuojan, jonka aikana akkupalo ehtii joko tyrehtyä tai sammutusjärjestelmä tukahduttaa sen. Se on yleensä riittävän pitkä aika estämään palon leviäminen kaapista ulospäin. Tänä aikana pelastuslaitos ehtii paikalle evakuoimaan henkilöstön ja tarvittaessa siirtämään kaapin turvallisempaan paikkaan. Kaapin sisällä on sammutusjärjestelmä, joka pyrkii hillitsemään paloa. Tavoitteena on rajoittaa palo tietylle hyllytasolle eikä päästää siitä leviämään akusta toiseen, Porraskorpi toteaa.

DENIOS by Asecos: Paloturvallinen akkujen latauskaappi

• Suojaa sisältä (EN 1363-1) ja ulkopuolelta (EN 14470-1) alkavia paloja vastaan.
• Aerosolipohjainen palontorjuntajärjestelmä hillitsee akkupaloa 90 minuuttia.
• Palokaasut eivät pääse kaapin ulkopuolelle.
• Verkkoapplikaatiolla voi seurata kaikkien latauskaappien tilaa reaaliaikaisesti.
• Kolmitasoiset hälytyssignaalit aktivoituvat eri triggereillä.
• Signaalit voi ohjata oman kännykän lisäksi esimerkiksi miehitettyyn valvomoon.

Lisää tietoa litiumakkujen riskeistä ja paloturvallisesta varastoinnista

Next article