Sanna Hughes
toiminnanjohtaja, Suomen vuokranantajat ry
Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet vuokra- ja asuntomarkkinoilla epänormaalia aikaa.
– Yleensä epävarma aika on lisännyt vuokralla asumista. Korona vaikutti kuitenkin toisin kuin ennustettiin. Ukrainan sodan vaikutuksista vuokramarkkinaan on vielä vaikea sanoa muuta kuin se, että asumiskustannukset ja korot ovat nousussa. Vuokrausajat ovat pidentyneet, matkailijoita ei ole ja opiskelijat ovat jääneet etäopiskelemaan kotipaikkakunnilleen. Vuokrataso on alentunut jopa pääkaupunkiseudulla, se on poikkeuksellista. Vuokralaisilla on ollut varaa vaatia laatua, sanoo Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes.
Nuoret arvostavat enemmän hyvää sijaintia kuin omistusasuntoa syrjemmällä. Osa ihmisistä haluaa asua vuokralla, vaikka heillä olisi varaa ostaa oma asunto. Vuokra-asumisessa painavat joustavuus ja huolettomuus, ei tarvitse pelätä yllättäviä remonttikustannuksia ja elämäntilanteen muuttuessa on helppo muuttaa. Varallisuus ei ole kiinni seinissä.
Yli puolet jäsenistämme on ostanut ensimmäisen sijoitusasuntonsa sijoitusmielessä
– Mutta omistaminen ja vuokralla asuminen eivät ole toisiaan pois sulkevia asioita. Jos haluaa asua Helsingin keskustassa eikä ole varaa ostaa asuntoa sieltä, sijoitusasunnon voi ostaa muualta. Ensiasunnon tai perityn asunnon voi laittaa myymisen sijaan vuokralle. Mutta yli puolet jäsenistämme on ostanut ensimmäisen sijoitusasuntonsa sijoitusmielessä, toteaa Hughes.
Sijoita sijaintiin ja hyvään taloyhtiöön
Sijoitusasuntoa miettiessä on tärkeää miettiä myös sitä millaista vuokralaista ollaan hakemassa. Sijoitusasuntoa ostaessa ei osteta asuntoa itselle. Suuremman perheasunnon lähellä olisi hyvä olla koulu ja päiväkoti; jos yksiöön haetaan opiskelijoita, mitä oppilaitoksia on lähellä.
Sijainti hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden varrella parantavat tuotto-odotuksia. Ja tärkeämpää kuin yksittäisen asunnon kunto, on se missä kunnossa taloyhtiö on. Millaisia korjauksia on tehty ja vastaavatko ne taloyhtiön ikää. Myynti-ilmoituksessa pitää mainita mitä remontteja on suunniteltu, mutta jos 1970-luvulla rakennetussa talossa putkiremontti ei ole edes suunnitelmissa, on se otettava hinnassa huomioon. Vasta sitten arvioidaan millaiset pinnat on ja tarvitseeko remontoida.
– Kannattaa tutkia ja opiskella aihetta, kotiläksyt on oltava tehtynä ennen kuin lähtee kaupoille, Hughes summaa.