Moni säästää rahaa pankkitilille. Sijoittamisen aloittamista kuitenkin lykätään useista syistä. Yksi kokee, ettei vielä tiedä vaihtoehdoista tarpeeksi, toinen pelkää riskiä. Joku luulee, että sijoittaminen olisi vain rikkaille.
Miksi pitäisi sijoittaa? Jotta voi sijoittaa, pitää ensin säästää. Tällä hetkellä meillä suomalaisilla on yhteensä 87 miljardia euroa kotitalouksien talletustileillä 0,1 prosentin keskikorolla. Koska inflaatio on suurempi kuin talletuskorko, pankkitilille talletettu raha menettää hiljalleen ostovoimaansa. Sijoittamisen tarkoituksena on tavoitella korkeampaa tuottoa. Kun tuotot sijoitetaan joka vuosi uudelleen, sanotaan, että raha kasvaa korkoa korolle.
Useat kantavat huolta omasta osaamisestaan. Ajatellaan, että pitäisi olla vähintään rahoituksen tohtori osatakseen sijoittaa. On hassua, että rahan sijoittamista murehditaan enemmän kuin velkaantumista. Harva lainanottaja on keskuspankkipolitiikan tai vakuuslaskennan erikoisasiantuntija. Silti asuntolainoja ja pikavippejä haetaan sujuvasti.
Sijoittamiseen on hyvä perehtyä, mutta ihmekykyjä ei itseltään pidä vaatia. Tietoa on saatavissa netistä, tapahtumista ja median kautta. Tekemällä oppii ja vertaistukea voi hakea myös sosiaalisen median sijoittajaryhmistä. Tuleville sukupolville taloustaitoja olisi toki hyvä opettaa koulussa yhä laajemmin. Talousosaaminen on perustaito. Koulussa jokaisella olisi mahdollisuus saada samat valmiudet oman talouden hallintaan ja vaurastumiseen.
Yli 800 000 suomalaista omistaa pörssiyritysten osakkeita. Historiallisesti osakemarkkinat ovat tuottaneet omaisuuseristä parhaiten. Osakemarkkinoiden kehitys ennakoi talouden kehitystä. Välillä tulevaisuuden odotukset ovat ruusuisia ja yritysten arvo nousee, toisinaan taivaanrantaan nousee mustia pilviä ja yritysten arvo laskee.
Kannattaa rohkeasti aloittaa. Pienillä summilla, hiljalleen, hajauttaen ja opetellen.
Ainoa tapa pienentää riskiä vähentämättä tuottoja on hajauttaminen. Kaikkia rahoja ei kannata sijoittaa yhteen samaan kohteeseen. Sijoittamisen voi toki aloittaa yhden yrityksen osakkeesta, mutta seuraavalla kerralla kannattaa valita toinen yritys, joka toimii eri toimialalla. Sijoituksia on myös hyvä tehdä eri ajanhetkinä. Näin ei päädy laittamaan kaikkia rahojaan markkinoille osakekurssien ollessa korkeimmillaan. Olisi houkuttelevaa jäädä odottamaan täydellistä ajoitusta. Valitettavasti oikeat valinnat näyttävät selviltä vain jälkikäteen. Siksi kannattaa rohkeasti aloittaa. Pienillä summilla, hiljalleen, hajauttaen ja opetellen.
Ennen neuvottiin, että pörssiosakkeita kannattaa ostaa kerralla tuhannella eurolla, jottei kaupankäyntikustannusten osuus muodostu liian suureksi. Fiksu sijoittaja muistaa kiinnittää tosiaan kuluihinkin huomiota. Kulut toteutuvat joka tapauksessa, tuotoista ei etukäteen voi olla varma. Onneksi kustannustaso on laskenut. Osa palveluntarjoajista tarjoaa pieniäkin osakeostoja ja rahastomerkintöjä hyvin edullisesti, jopa ilman kustannuksia. Sijoittamisen voi nykyään aloittaa muutamalla kympillä.
Osakkeenomistaja on yrityksen omistaja. Yhdessä omistajat käyttävät yrityksen ylintä päätösvaltaa. Vaurastumisen ohella vaikuttaminen on tärkeä syy omistaa. Vaikka jokainen meistä on yksin pieni omistaja, yhdessä olemme merkittävä omistajaryhmä. Vähitellen Suomi on kehittymässä laajapohjaiseksi omistajayhteiskunnaksi. Jokainen voi olla omistaja.
Lue myös: Muutama sana suomalaisten rahankäytöstä
Kirjoittaja Sari Lounasmeri on Pörssisäätiön toimitusjohtaja.