Skip to main content
Etusivu » Sijoittaminen ja säästäminen » Rahalla on väliä
Taloushallinto

Rahalla on väliä

Rahastressi vaikuttaa työssäjaksamiseen enemmän kuin fyysiset oireet ja mielenterveyden ongelmat. Kuva: Getty Images

Selvä enemmistö palkansaajista ja yrittäjistä stressaa rahasta. Hyvinvoiva talous edesauttaa myös työhyvinvointia ja ehkäisee työuupumusta. Talouden hallinnan kulmakivien ollessa hallinnassa, heijastuvat vaikutukset myös suoraan yrityksen toimintaan parantaen muun muassa työilmapiiriä sekä turvallisuuden tunnetta työntekijöiden keskuudessa. Taloustaidot lisäksi parantavat yrityksen tuottavuutta turvaten liiketoiminnan ja yrityksen tulevaisuutta.

Oman talouden hallintataidot ovat jokaiselle tärkeitä kansalaistaitoja, joiden oppimista ei kannata väheksyä. Rahanpuute saattaa aiheuttaa suoranaista ahdistusta ja häpeää, ja pitkään jatkuva heikko taloudellinen tilanne kuluttaa helposti psyykkisiä voimavaroja. 

– Rahahuolet sekoittavat ensin yöunet ja sitten vatsan. Töihin raahautuu väsynyt ihminen, joka ei huippusuorituksiin taivu. Tällainen työntekijä on helppo maalitaulu YT- neuvotteluiden tai lomautusten osuessa työpaikalle, asiantuntija Mikko Sjögren kuvailee. 

Sjögren siteeraa tutkimusta, jonka mukaan jopa yli 60 % palkansaajista ja yrittäjistä stressaa rahasta. 

– Kuvaavaa on, että rahastressi vaikuttaa työssäjaksamiseen enemmän kuin fyysiset oireet ja mielenterveyden ongelmat. Taloudellinen hyvinvointi ennaltaehkäisee ongelmia.

Myös hyväpalkkaiset voivat tuntea huolta rahasta. Sjögren muistuttaakin, ettei tulojen määrällä niinkään ole merkitystä taloudelliseen stressiin.

– Mitä isommat tulot, sitä isommat menot. Rahahuolet johtuvat ajattelustamme. Jos alkaa pelätä, miten rahat riittävät ja miten selviän pakollisista kuluistani, stressikäyrä jyrkkenee.

Taloustaitojen opettaminen merkittävä työsuhde-etu

Kun raha-asiat ovat kunnossa, jaksamme yleensä paremmin myös työelämässä. Tämän seurauksena myös sairauspoissaolot tutkitusti vähenevät. Vaurauden kulmakivenä Sjögren pitää ennen kaikkea itsensä kehittämistä. 

– Joka kolmas suomalainen kokee taloudellisen tilanteensa heikoksi. Jopa joka viidennes ei lainkaan suunnittele talouttaan. Tuossa on ajattelemisen aihetta, Sjögren sanoo. 

Tutkimuksissa on selvinnyt, että suomalaiset yleensä arvioivat rahataitonsa paremmiksi, kuin mitä heidän taloustilanteensa on. Sjögren muistuttaa taloustaitojen olevan nyt ajankohtaisempia kuin aikoihin inflaation heikentäessä rahan ostovoimaa.

– Korot nousevat kilpaa ruoan hinnan kanssa, sähkö kallistuu, ja taantuman sekä laman pelko leijuvat ilmassa. Siinä on monta syytä taloustaitojen kasvattamiseen. 

Sjögrenin mukaan taloustaitotutkimus paljastaa, että enemmistö työikäisistä haluaisi saada apua säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen.

– Suunnilleen sama määrä, eli selvästi yli puolet ihmisistä olisi kiinnostunut rahataitojen opetuksesta työsuhde-etuna.

Tilaa työhyvinvointipäivä, jossa opetetaan rahataitoja.

Next article