Vaikka tällä hetkellä logistiikka ja huolinta sujuvat normaalisti, yritykset ovat ottaneet opiksi viime vuosien turbulenssista. Esimerkiksi välivarastointia ja toimitus-ketjujen verkostomaisuutta on lisätty.
Globaalit toimitusketjut ovat monimutkaisia ja niiden hallinta vaatii yhä parempaa varautumista ja riskien hajauttamista.
– Verkostomainen yhteistyö ja sen joustavuus ovat avainasemassa häiriötilanteissa, jolloin jokin yhteys saattaa olla kokonaan katki, Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton elinkeinopoliittinen asiantuntija Anna Haakana sanoo.
Toimitusketjujen häiriötilanteissa logistiikan yhteiskunnallinen rooli ja joustavuus näkyvät selvästi.
– Yritykset varautuvat geopoliittisten häiriöiden lisäksi kyberhyökkäyksiin ja siihen, että sähköt tai tietoliikenneyhteydet ovat poikki. Alalla kaikille on selvää, että tavarat kuljetetaan perille, olipa tilanne mikä hyvänsä.
Logistiikka on monialainen ponnistus – Uudet raportointivaateet vaikuttavat koko toimitusketjuun
Päästöraportoinnin rinnalle EU:lta tulevat hiilirajamekanismin (CBAM) ja metsäkatoasetuksen (EUDR) raportointivelvoitteet. Nämä tuovat mukanaan paljon muutoksia arjen tekemiseen kaikissa logistiikan ja huolinnan yrityksissä.
– Raportointivaateet valuvat koko toimitusketjuun ja vaikuttavat kaikkiin yrityskoosta riippumatta. Haasteita voi aiheuttaa se, että yritykset ovat keskenään eri tasolla digitaalisten ratkaisujen käytössä ja usein tekoälyn käyttö on vasta alussa.
Kun alan yritykset pitävät huolen kestävistä ja sujuvista kuljetusyhteyksistä eli omasta kilpailukyvystään, ne tukevat myös asiakkaidensa kilpailukykyä.
– Parhaimmillaan koko toimitusketju on optimoitu, jolloin ennakointi, varautuminen ja jatkuvuuden turvaaminen ovat hyvällä tasolla kaikilla kumppaneilla.
Tulevaisuudessa logistiikkayritysten kilpailukyvyn perusta syntyy alakohtaisen erikoisosaamisen lisäksi eri toimialojen välisten riippuvuuksien yhä laaja-alaisemmasta ymmärtämisestä.
– Vastuullisuusraportoinnin (ESG) lisäksi osaamista tarvitaan muun muassa kyberturvallisuudesta, tekoälystä, robotiikasta ja kansainvälistymisen johtamisesta. Ala tarjoaakin monipuolisia tehtäviä hyvin erilaisista koulutuksista tuleville ihmisille. Logistiikka on kiinnostava maailma, kasvumahdollisuuksia eri rooleissa riittää varmasti, Haakana hymyilee.