Kriittisen infrastruktuurin ja toimitusketjujen on oltava kunnossa, jotta tavaravirrat kulkevat häiriöttä ja huoltovarmuus säilyy. Suomen riippuvuus meriliikenteestä asettaa toimitusketjuille omat haasteensa kriisitilanteissa.
Globaalit häiriöt, kuten koronapandemia, Ukrainan sota ja Suezin kanavan tukkeutuminen ovat osoittaneet, kuinka herkästi kansainväliset toimitusketjut voivat häiriintyä.
− Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä on tehty laajaa selvitystyötä logistiikan ja toimitusketjujen turvaamiseksi. LOGYn Kuljetusfoorumin kokouksissa on nostettu esiin muun muassa satamien kehittäminen, pohjoisen reitin parantaminen ja raideyhteyksien uudistaminen. Ministeriön selvitykset osoittavat, että Suomi panostaa logistiikan turvallisuuteen ja kriisivalmiuteen, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n toiminnanjohtaja Katri Salovuori sanoo.
Suomen riippuvuus meriliikenteestä on suuri. Siksi vaihtoehtoisia logistisia ratkaisuja, kuten raide- ja lentoliikenteen vahvistamista on pohdittava aktiivisesti. Yritysten ja yhteiskunnan on myös panostettava ennakoivaan riskienhallintaan, huoltovarmuuteen, lähituotantoon ja vältettävä riippuvuutta yhdestä toimittajasta.
Vaihtoehtoja tarvitaan
− Yritysten on tärkeää monipuolistaa hankintaketjujaan. Niiden tulisi myös laatia toimitusketjun kriisisuunnitelma ja testata sitä säännöllisesti.
Salovuori muistuttaa, että yhteistyö eri toimijoiden välillä, benchmarking ja keskustelut alan asiantuntijoiden kanssa voivat auttaa yrityksiä luomaan tehokkaampia kriisivalmiussuunnitelmia.
− Jos esimerkiksi Tanskan salmet suljettaisiin, vaihtoehtoiset kuljetusreitit, kuten Haaparannan kautta kulkeva raideliikenne, lentoreitit sekä kotimaisen tuotannon ja varastoinnin lisääminen nousisivat entistä tärkeämmiksi. Myös kiertotalouden ja paikallisen tuotannon kehittäminen voisi auttaa vähentämään riippuvuutta ulkomaisista toimitusketjuista, Salovuori lisää.
Kuljettajapula on Salovuoren mukaan toimitusketjujen sujuvuuden suurimpia pullonkauloja. Siksi meidän on panostettava logistiikka-alan vetovoiman lisäämiseen ja uusien ammattilaisten koulutukseen turvataksemme tulevaisuuden toimitusketjut.