Koulutustarjonta on nykyään monipuolista ja uusia koulutusmuotoja tulee koko ajan lisää. Joskus tuntuu vaikealta erottaa, mitä milläkin nimikkeellä tarkoitetaan. Tässä hiukan opastusta nimiviidakossa kulkemiseen:
Jatkokoulutus on tutkinnon jälkeen suoritettavaa koulutusta, joka usein tähtää erikoistumiseen.
Monimuotokoulutus tapahtuu lähiopetuksen ja itsenäisen opiskelun kautta. Voi sisältää myös työharjoittelujaksoja.
Muuntokoulutus liittyy usein tiettyjen ammattien tai muun osaamisen lisääntyneeseen tarpeeseen. Aikaisempien opintojen pohjalta voidaan kouluttautua muihin tehtäviin, kuten sairaanhoitajasta lääkäriksi.
Täydennyskoulutusta tarvitaan työn muuttuessa niin, että aikaisemmat taidot eivät riitä. Täydennyskoulutuksessa omia taitoja nimenmukaisesti täydennetään. Täydennyskoulutuksella eri alojen ammattilaiset pysyvät ammatissaan ajan tasalla, voivat täydentää puutteita peruskoulutuksessa tai hankkia ammattipätevyyden.
Työvoimakoulutuksella tarkoitetaan työ-ikäisten koulutusta. Työvoimakoulutuksen tarkoituksena on parantaa mahdollisuuksia pysyä työmarkkinoilla tai päästä sinne takaisin ja se on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille.
Yhteishankintakoulutus on työhallinnon ja yrityksen yhteistyössä räätälöimää kolutusta. Tavoitteena on saada ammattitaitoista työvoimaa yrityksen tarpeisiin.