Petri Materon mukaan tunnetaidot ja itsensä johtamisen keinot ovat osa työelämälähtöistä opiskelua. Niiden taitaminen mahdollistaa omannäköisen elämän toteutumisen.
Onnellinen elämä ei tule annettuna. Jokaisen vastuulla on rakentaa se itse, vaikuttamalla ja muuttamalla niitä asioita, joihin itsellä on valta. Uusien tietojen ja taitojen hankkimisen, valmistautumisen ja valmentautumisen tulisi olla jokaisen itseensä sijoittajan “salkussa”. Työelämälähtöisyys on melkeinpä kulttuurinen asia, jonka tulisi tänä päivänä olla kaiken opiskelun perusta. Oikeastaan joka alalla tieto, toimintamallit ja työkalut muuttuvat niin nopeasti, ettei opiskelu voi olla pelkkää staattista puurtamista vanhentuneen tiedon parissa. Tänä päivänä hyvin harva valmistuu johonkin ammattiin ja jää siitä eläkkeelle.
Yleistymässä on myös amerikkalainen “side hustle” -kulttuuri, jossa eri alojen asiantuntijat tekevät sivussa jotakin aivan muuta työtä. Osa on rohkeasti lähtenyt kokeilemaan uutta, mutta myös pystynyt päästämään irti niistä asioista, jotka eivät ole tuntuneet omilta.
Olen määritellyt kolme itsenäisyyden tasoa, joiden täyttyminen on reitti onnelliseen, omannäköiseen elämään. Ensimmäinen on ammatillinen itsenäisyys: teet niitä asioita, joissa olet hyvä, saat aitoa palautetta ja koet tekemisen merkitykselliseksi. Taloudellinen itsenäisyys ei niinkään tarkoita rahallista riippumattomuutta, vaan mahdollisuutta rakentaa tilanne, jossa seuraavien kuukausien toimeentulo ei ole kiinni palkkapäivästä, laskutuksesta tai tuista. Kolmas, henkinen itsenäisyys, on seurausta terveestä ja realistisesta identiteettikäsityksestä, jossa ihminen on löytänyt sisäisen tasapainon ammatillisten, intohimoihin liittyvien sekä eettisten ulottuvuuksien kautta.
Jos minun pitäisi antaa yksi vinkki, niin se on tämä: tunnista ja keskity muuttamaan vain sellaisia asioita, joihin sinulla on vaikutusvaltaa. Aloita omasta itsestäsi.
Petri Matero on markkinoinnin, myynnin ja konseptien monitoimimies. Hän on myös puhuja, valmentaja, kirjailija, sarjayrittäjä sekä muusikko. Materolle itselleen laaja-alaisuus on ollut tarkoituksellista – ja seurausta motosta ”vain siistejä juttuja, hyvien tyyppien kanssa”.