Kaukolämmön rooli hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymisessä on merkittävä ja jopa kriittinen.
– Valitettavan monella on vanhentunut käsitys kaukolämmöstä hiilivoimalla tuotettuna antiikkisena lämmitysmuotona. Kaukolämpö on kuitenkin meidän ylivoimaisesti nopein ja kustannustehokkain tiemme hiilineutraaliin kaupunkien lämmitykseen. Mikäli kaukolämmön rooli pienenee ja kilpailukyky menetetään, emme tule saavuttamaan hiilineutraalisuustavoitteitamme aikataulussa. Yksittäisen kaukolämpöjärjestelmän muuttaminen hiilineutraaliksi tai jopa negatiiviseksi on lopulta merkittävästi helpompaa kuin miljoonien suomalaisten kotien muuttaminen kiinteistökohtaisia lämmitysratkaisuja käyttäviksi, Energiakaupungit ry:n toiminnanjohtaja Aku Aarva huomauttaa.
Noin 60 prosenttia Suomen kaukolämmöstä tuotetaan jo uusiutuvilla energianlähteillä ja hukkalämmöllä. Kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat kuluneella vuosikymmenellä laskeneet lähes 50 prosenttia ja seuraavan vuosikymmenen alkupuolella on täysin realistisena tavoitteena saavuttaa hiilineutraali tai jopa hiilinegatiivinen kaukolämpöjärjestelmä.
Kaukolämpöjärjestelmä on joustava ja kustannustehokas lämpövarasto uusiutuvan energian ylituotannolle
Kaukolämpöjärjestelmä on joustava ja kustannustehokas lämpövarasto uusiutuvan energian ylituotannolle ja se mahdollistaa niin hukkalämpöjen kuin jätteen- ja bioenergian poltonkin kustannustehokkaan hyödyntämisen.
Sähkön ja lämmön yhteistuotanto
Mikäli kaukolämmön yhteistuotannosta luovuttaisiin, pitäisi sähköä tuottaa yli 20 000 gigawattituntia enemmän, mikä vastaa kahden Olkiluoto 3:n vuosittain tuottamaa sähkön määrää.
– Nykyinen kaukolämpöjärjestelmä tukee merkittävällä tavalla sähkön riittävyyttä Suomessa – varsinkin lämmityskausien kylmimpinä hetkinä, kun tarve on suurinta. Vastaavasti ylimääräistä halpaa uusiutuvaa sähköä, kuten tuulisähköä, voidaan hyödyntää lämmön tuotannossa aikoina, jolloin tarjontaa on yllin kyllin.
Kaukolämpöjärjestelmä on siis keskeinen osa Suomen säätövoimaa, joka osaltaan mahdollistaa muun muassa tuulivoimatuotannon kasvattamisen, Aarva toteaa.