Kuluttajien valinnoilla voidaan ruoantuotantoa ohjata kestävämpään suuntaan. Vastuullisesti viljelty vilja parantaa maaperän hyvinvointia, edistää luonnon monimuotoisuutta, vähentää ilmastopäästöjä ja tuottaa laadukkaamman sadon. Kestävä viljely hyödyttää niin viljelijää, ympäristöä kuin kuluttajaakin.

– Hyvinvoiva maaperä on avainroolissa, se sitoo tehokkaasti hiiltä ja varastoi kosteutta, mikä auttaa kasveja kestämään sään ääri-ilmiöitä. Samalla oikeanlaiset viljelymenetelmät, kuten täsmälannoitus ja monipuolinen viljelykierto, vähentävät turhia päästöjä ja edistävät luonnon monimuotoisuutta, Helsingin Mylly Oy:n viestintäpäällikkö Milla Rämö kertoo.
Välkymmin viljelty
Helsingin Mylly Oy:n Välkymmin viljelty -vastuullisuusviljelyohjelma tukee luonnon monimuotoisuutta, suojelee pörriäisiä, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään.
Teknologian eli satelliittikuvien, mittarien, skannausten ja analyysien avulla viljelijä saa tietoa, mitä pelto tai kasvi tarvitsee. Tavoitteena on, että lannoite tukee mahdollisimman tehokkaasti viljan kasvua eikä valu ympäristöön. Tilan koko peltopinta-ala hyödynnetään resurssitehokkaasti ja viljelykierrolla saadaan pienemmällä määrällä lannoitteita suurempi sato myös haasteellisimpina vuosina. Lopputuloksena on entistäkin laadukkaampaa ja ympäristöystävällisemmin tuotettua lähiruokaa.

– Kaikki voittavat: maaperä, vesistöt, pölyttäjät, viljelijät – ja ennen kaikkea puuron syöjät ja vehnästen leipojat. Haluamme tehdä vastuullisuudesta hyvin käytännönläheistä, joten kehitimme oman resurssiviisaan täsmätavan kauran ja vehnän kasvattamiseen. Teknologian rooli maataloudessa kasvaa jatkuvasti, ja uudet työkalut tekevät kestävistä viljelymenetelmistä helpompia toteuttaa. Viljelijät ovat konkreettisesti nähneet, kuinka nämä ratkaisut parantavat satotasoa ja vähentävät ympäristökuormitusta. Halusimme tehdä asioita vähän etupeltoon, Rämö painottaa.
Välkymmin viljelty -ohjelmassa on kolme pakollista vastuullisuustoimenpidettä:
1. Täsmälannoitus – Lannoitetaan tarkasti kasvin tarpeen, maaperän ravinnepitoisuuden ja sääolosuhteiden mukaan, mikä parantaa satoa ja vähentää ympäristövaikutuksia.
2. Kukkivat kasvit viljelykierrossa – Ohjelmaan osallistuvat viljelijät viljelevät pörriäisiä hyödyttäviä kasveja, kuten rypsiä tai hernettä, osana viljelykiertoa. Palko- ja öljykasvit parantavat peltojen kasvukuntoa ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla pölyttäjille ruokaa.
3. Pölyttäjäystävälliset kasvinsuojeluaineet – Viljelijät sitoutuvat käyttämään vain sellaisia torjunta-aineita, jotka eivät vaaranna pölyttäjien elinolosuhteita. Tämä tukee pörriäiskantojen säilymistä ja sitä kautta koko ekosysteemin hyvinvointia.
Ohjelmaan valitut viljelijät ovat kokeneita ammattilaisia, jotka ovat sitoutuneita kehittämään viljelyään vastuullisempaan suuntaan. Ohjelmassa mukana olevat viljelijät saavat sekä koulutusta että mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan ja parhaita käytäntöjä muiden sopimusviljelijöiden kanssa.

Lue miten 90-vuotias suomalainen perheyritys Helsingin Mylly Oy tekee maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän

Katso Kaura 2.0-viljelijä Mikko Mäki-Latvalan videotervehdyksiä pellon laidalta