Pakkausten kierrätettävyydestä on tullut elintarviketeollisuudelle ja kaupalle kriittinen kysymys.
– Vuonna 2024 muovipakkauksista saatiin kerättyä noin puolet, pantittomien pakkausten kierrätysaste jää alle 30 prosenttiin. Pantilliset pakkaukset mukaan lukien kokonaiskierrätysaste nousee noin 35 prosenttiin. EU:n 50 prosentin kierrätysastetavoitteen saavuttaminen edellyttää keräysasteen nostamista ja lajittelun tehostamista. Tämä vaatii kehittynyttä teknologiaa, joka vähentää rejektin määrää merkittävästi, sekä kemiallisen kierrätyksen integroimista osaksi kierrätysketjua täydentämään mekaanista kierrätystä, Sumi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka kertoo.
Kierrätyksen onnistumiseksi pakkaukset on suunniteltava kierrätettäviksi, kuluttajien on lajiteltava ne oikein ja lajittelulaitosten on pystyttävä käsittelemään materiaalit tehokkaasti uusioraaka-aineeksi.
– Elintarvikekelpoisen kierrätysmuovin saatavuus on merkittävä haaste. EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen mukaan vuoteen 2030 mennessä muovipakkausten on sisällettävä vähintään 35 prosenttia ja elintarvikepakkausten 10 prosenttia kierrätysmuovia. PET-muovin kierrätystä lukuun ottamatta Euroopassa ei kuitenkaan ole mekaanisen kierrätyksen laitosta, joka tuottaisi elintarvikekelpoista kierrätysraaka-ainetta, Surakka toteaa.
Kuluttajakäyttäytyminen ratkaisee kierrätyksen onnistumisen
Monet uskovat edelleen, ettei lajittelulla ole merkitystä, koska jätteet päätyvät lopulta polttoon. Myös arkiset käytännön syyt, kuten asumisolosuhteet ja keittiön tilaratkaisut, voivat hankaloittaa lajittelua.
– Usein lajittelu koetaan monimutkaiseksi, vaikka perusperiaate on yksinkertainen: jos se on muovipakkaus ja tyhjä, se kelpaa keräykseen. Pakkauksia ei tarvitse pestä, kaikki pakkaukset käyvät läpi teollisen pesun ennen kierrätystä. Sen sijaan sähköelektroniikkaromu ja paristot eivät kuulu muovinkeräykseen, sillä ne voivat aiheuttaa tulipaloriskin, Surakka muistuttaa.
Kierrätyksestä puhuttaessa unohtuu usein, että pakkauksen ensisijainen tehtävä on suojata tuotetta kuljetuksen ja myyntiketjun aikana. Tuoteturvallisuus, säilyvyys ja hygienia ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat pakkausmateriaalin valintaan.
Hoida pakkausten tuottaja vastuusi nyt – Liity meihin!
Sumi Oy on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen pakkaustuottajayhteisö.