IoT:n tuleminen valtavirtaan on lisännyt hallittavan datan määrää valtavasti. Onkin todella tärkeää, että yritykset osaavat kerätä, säilyttää ja analysoida tätä dataa liiketoimintaansa parhaiten tukevalla tavalla.
– On hyvä ymmärtää, että IoT-data ei ole erillistä, muusta irrallista dataa, vaan siitä saadaan paras hyöty muuhun tietoon yhdistettynä, avaa tiedonhallinnan konsultti Ari Hovi.
– Esimerkiksi voidaan ottaa vaikkapa potilascase, jossa IoT:n avulla potilaasta kerätään sykedataa. Siitä tulee arvokasta vain yhdistettynä esimerkiksi diagnoosiin, hoitosuunnitelmaan tai lääkitystietoihin.
Hovin mukaan IoT-dataa ei tulisikaan koskaan nähdä muusta tiedosta erillisenä.
Toimivan datahallintajärjestelmän rakentaminen lähteekin aina yrityksen kokonaistarpeista.
– Täytyy tunnistaa ja mallintaa mitä dataa kerätään ja minkälaisia määriä. Sen perusteella voidaan hakea parhaita ratkaisuja, Hovi kuvailee.
Oikeat säilytysratkaisut
IoT-datan osalta olennaisimpia ongelmia ovat datan volyymi.
– Tuotettavat datamäärät ovat tavallisesti todella valtavia, joten yleensä pohdittavaksi tulevat erilaiset pilviratkaisut. Ne taasen tuovat omat tietoturvaan liittyvät kysymyksensä, Hovi kertoo.
Säilytysratkaisuihin vaikuttaa myös datan käyttötarkoitus. Jos dataa käytetään suoraan esimerkiksi laitteen operatiiviseen ohjaamiseen, sopii tallennukseen yleensä parhaiten erilaiset paikalliset ratkaisut. Jos dataa kerätään analysointi-, tutkimus- ja raportointitarkoituksiin, on keskitetympi ratkaisu usein oikea.
Datavolyymeistä johtuen joissain tilanteissa joudutaan dataa myös karsimaan reaaliaikaisesti pois.
– Vaikka isojen massojen tallentaminen helpottuu koko ajan, joskus on ihan kustannussyistä järkevää filtteröidä osa datasta tallennuksen ulkopuolelle, Hovi mainitsee.
Tulevaisuus on dataymmärryksen
– Tälläkin hetkellä maailman suurimmat yritykset ovat niitä, jotka toimivat datahallinnan ja ymmärryksen parissa. Ne, jotka hallitsevat sen menestyksekkäästi ovat myös tulevaisuuden menestysyrityksiä. Tämän osalta käydään nyt yritysten pudotuspeliä, Hovi summaa.
Tämä liittyy vahvasti myös tekoälyn yhä vahvempaan tulemiseen. Sen avulla datakyvykkäät yritykset luovat täysin uusia liiketoiminta-alueita. Hovi muistuttaa jatkuvan koulutuksen tärkeydestä sekä yritysten että yhteiskunnan puolelta.
– Tällä toiminta-alueelle tulee olemaan kova osaajapula, ja koulutuksiin on nyt syytä satsata.