Skip to main content
Etusivu » Yritysturvallisuus » Vain oikein käytetty suojain tuo turvaa
Sponsoroitu

Pasi Halmisto

putoamissuojauksen kouluttaja

Vandernet Safety

Oikein valitut suojaimet oikein käytettynä tuovat työhön turvaa, tehoa ja ergonomiaa. Riskien arviointiin ja koulutukseen kannattaa käyttää alan ammattilaisen osaamista.

– Työ ei saa olla riski. Suojainten valinnan ja käytön pitäisi olla niin helppoa, että niitä tulee varmasti käytettyä, sanoo putoamissuojauksen kouluttaja Pasi Halmisto Vandernet Safetysta.

Esimerkiksi suojalaseja valittaessa on sovitettava lasien istuvuus käyttäjällensä ja selvitettävä tarvitaanko suojaa lentäviltä kappaleilta, kemikaaliroiskeita vai kirkkaalta valolta. Tai työkypärää hankkiessa selvittää suojaako kypärä sähköiskuilta, rotaatioiskuilta sekä myös sivulta, edestä ja takaa tulevilta iskuilta.

Valitse laatua, sovita ja kouluttaudu!

Ammattilaisbrändeiltä ja maahantuojilta löytyvät vaatimustenmukaisuusvakuutukset, tekniset asiakirjat sekä käyttöohjeet suomen ja ruotsin kielillä. Suomen Työturvallisuuden Liitto STYL ry:n sivuilta voi tarkastaa listan vakiintuneista toimijoista. Sen sijaan verkkokauppojen villistä maailmasta suojainten laadun varmistaminen voi olla vaikeaa. Verkkokaupan tuotteita ei myöskään voi sovittaa, siksi Vandernet Safetyn edustajat kiertävät teollisuudessa ja yhdessä työturvallisuusvastaavien kanssa suunnittelevat sopivimman ratkaisun ja palvelevat suomen kielellä.

– On selvää, että halvimman laatu ja suojaus ei ole samantasoinen. Suojaimen pitää täyttää EU-sertifikaatit, sen pitää olla sopiva ja sitä on osattava käyttää oikein. Jos ajatellaan, että hankitaanpa reilun kokoiset valjaat, jotka sitten mahtuvat kaikille, ollaan vaarallisella alueella, kirjaimellisesti juuri siellä putoamisvaarallisella alueella. Eihän työvaatteeksikaan osteta sitä suurinta kokoa kaikille. Ei ole sattumaa, että henkilökohtaisia suojaimia on kymmeniä eri kokoja ja mitoituksia. Jos suojain ei ole sopiva, se ei suojaa toivotulla tavalla, Halmisto muistuttaa.

Putoamissuojausta suunnitellessa kartoitetaan millaisessa ympäristössä suojaimia käytetään, mitkä ovat riskit ja millaisia suojaimia tarvitaan – putoamisen pysäyttävät/estävät järjestelmät, kiinnityspisteet, heilurivoimat, pelastusvalmiudet sekä suojainten käyttökoulutukset. Kokonaisvaltainen suojauksen suunnittelu ja suojainten käytön koulutus on tärkeää turvallisen työympäristön takaamiseksi.

Vandernet Safety -tiimin motto suojainten käytön motivointiin on yksinkertainen: Ehjänä kotiin!

Lisätiedot ja koulutusvaraukset!

Next article