Pasi Nurmela
toimitusjohtaja
Seniortek
Taloyhtiöille ikäihmisten heikkenevä kunto ja toimintakyky voi tulla yllätyksenä, koska asukkaiden ja osakkaiden omatoimisuus esimerkiksi paloturvallisuudessa on ollut myös lainsäätäjän toiveena. Taloyhtiössä turvallisuus on kuitenkin kaikkien yhteistä turvallisuutta.
Suurin osa haluaa asua omassa kodissaan eikä ole inhimillistä vaatia ihmistä muuttamaan elämänsä viimeisinä vuosina. Palveluasumispaikkaakaan ei saa helposti.
– Kotihoidossa sekä palvelutarpeen arvioija että arvioitava ovat ihmisiä. Virheitä voi sattua ja siksi taloyhtiön kannattaa ennakoida, Seniortekin toimitusjohtaja Pasi Nurmela sanoo.
Ennen tänä vuonna voimaan tullutta lakiuudistusta paloturvallisuus oli vain asukkaan vastuulla. Taloyhtiöissä palovaroittimien määrä ei lisäänny, koska sellainen piti olla ennenkin.
– Lakiuudistus on merkittävä parannus, koska nyt taloyhtiö hankkii asuntoihin toimivat palovaroittimet. Palovaroitinten lisäksi meiltä voi hankkia asuntokohtaisesti samaan järjestelmään Senioriturvan, joka tarkkailee kotoa poistumista ja kaatumisia. Näin myös ikäihmisten läheisten huoli kevenee.
Palohälytyksen voi ohjata soimaan myös naapureille
Tulipalo ei ole aina asukkaan syy vaan se voi syttyä vaikka laitevian takia.
– Palohälytyksen voi ohjata soimaan myös naapureille, koska eiväthän kaikki ole aina kotona. Mitä useampi hälytyksen kuulee, sitä todennäköisemmin joku reagoi ja toimii.
Ketjutetun palohälytyksen voi ohjata myös vartiointiliikkeen valvontakeskukseen. Kyse on järjestelmän kannalta ohjelmoinnista, mitä taloyhtiö toivoo hälytyksille tehtävän.
Joskus tilanne on niin surullinen, että palohälytin soi, mutta asukas ei ymmärrä sitä eikä soita palokuntaa.
– Ketjutetun palohälytyksen voi ohjata myös vartiointiliikkeen valvontakeskukseen. Kyse on järjestelmän kannalta ohjelmoinnista, mitä taloyhtiö toivoo hälytyksille tehtävän.
Seniortek on teknologiatoimittaja, jolle palovaroittimet ilmoittavat itse, jos ne likaantuvat, akun varaus laskee tai ne viedään pois verkon alueelta.
– Tekniset hälytykset voi ohjata automaattisesti myös huoltoliikkeelle, jos taloyhtiö on sopinut heidän kanssaan palovaroittimien vaihdosta.
”Pidä vastikkeet kurissa lisätulojen avulla”
Kehittäminen vaatii usein ajatusmallin muutosta, taloyhtiöissäkin. Monessa kiinteistöissä kun säästämisen mahdollisuudet on jo käytetty eikä vastikkeiden lisäksi ole muita tuloja.
– Näinhän sen ei tarvitse olla. Uusia tulovirtoja saa vähäisillä käyttömäärillä olevia tiloja vuokraamalla.
Hallitukselle ei kuitenkaan ole tiedossa lisävastuita tai huolta siitä, että uudet tulot hupenevat isännöitsijän lisälaskutukseen.
E-tilat-järjestelmällä tilojen käytön saa näppärästi hallintaan. Kerhotilaa, saunaosastoa, pyykkitupaa tai liiketilaa voi vuokrata asukkaille ja/tai ulkopuolisille ilman että kenenkään tarvitsee tehdä sopimuksia tai antaa avaimia.
Ulosvuokrauksen automatisointi pitää huolen maksuista, jotka tulevat suoraan taloyhtiön tai omistajan tilille, ja vuokralainen saa ohjeet ja kulkukoodin meilillä.
– Kun tilojen käyttöasteet tulevat näkyviin, saa optimoitua siivouksen ja laitehuollot. Nämä voi automatisoida käyttömäärien tai tapahtumien mukaan. Ja tilan hälyttimetkin voi ajastaa.
Käyttäjien näkökulmasta E-tilat tuo joustavuutta, kun mahdollisuus erilaisten tilojen ja palveluiden lyhytaikaiseen käyttöön paranee.
– Työreissussa voi varata vuoron paikalliseen kuntosaliin omalla kännykällä ja veneillessä voi varata laituripaikan seuraavasta satamasta. Ja jos tulee idea pop-up-kaupasta, voi varata liiketilan itselle sopivan sesongin ajaksi. Tilojen omistajillehan kaikki uusi tulo on pelkkää plussaa, Nurmela hymyilee