Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Vältä istumisen aiheuttamat selkäkivut – jumppaa työpäivän aikana
Työergonomia

Vältä istumisen aiheuttamat selkäkivut – jumppaa työpäivän aikana

istuminen
istuminen
Istuminen rasittaa alaselän nikamia sekä lonkkien isoja niveliä, jos työasentoa ei vaihdella päivän aikana. Kuva: Getty Images

Paula Sarias

puheenjohtaja, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI Ry

Yli kuuden tunnin päivittäinen töissä istuminen on yhteydessä lisääntyneeseen alaselkäkipuun.

Säännöllinen liikunta, työn tauottaminen, tuolin vaihtelut sekä sähköisesti korkeussäädeltävä pöytä parantavat työasentoa ja ehkäisevät tehokkaasti selkäkipuja sekä niiden kroonistumista.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI Ry:n puheenjohtaja Paula Sarias sanoo, että istumisen aikaansaamat muutokset lihastasapainossa säteilevät ongelmia erityisesti alaselkään sekä niska- ja hartiaseudulle.

– Istuminen hidastaa aineenvaihduntaamme ja kohtelee tuki- ja liikuntaelimistöämme kaltoin. Erityisen haitallista se on alaselän nikamille sekä lonkkien isoille nivelille, jos työasentoja ei vaihdella. Jatkuva näyttöpäätteen tuijottaminen rasittaa myös niska-hartiaseudun lihaksia sekä silmiä, Sarias kertoo.

Tauko kerran tunnissa

Työn tauottaminen ja taukojumppa, laadukas ja jousitettu tuoli sekä korkeussäädettävä työpöytä ehkäisevät tehokkaasti niska-hartia- ja selkäkipuja sekä mahdollistavat työasennon vaihtelun istumisesta seisomiseen välillä. Jos työssä ei ole mahdollista seistä, voi esimerkiksi puhelut hoitaa joka tapauksessa seisten.

– Työasennon muutokset virkistävät myös aivotoimintaa. Sähkösäädettävä pöytä mahdollistaa istumisen ja seisomisen vuorottelun työpäivän aikana. Myös seistessä on tärkeää kiinnittää huomiota työskentelyasentoon. Polvet eivät saa olla lukossa ja pöydän korkeuden on oltava sellainen, että kyynärpäät lepäävät rennosti pöydän päällä.

Sariaksen mukaan istumisestakin voi tehdä aktiivista. Dynaaminen satulatuoli, keinulla varustettu tuoli tai jumppapallo aktivoivat lihaksia istuessakin.

– Vaihtele tuolia, nouse seisomaan tai mikä parasta, tarjoa kehollesi virkistävä jumppa tai pieni kävelylenkki aina silloin tällöin.

Next article