Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Arkiliikunta työhyvinvoinnin tukena
Liikunta

Arkiliikunta työhyvinvoinnin tukena

Helppo tapa lisätä liikuntaa omassa arjessa on pyörällä kulkeminen töihin. Kuva: Unsplash

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset aikuiset istuvat keskimäärin hiukan yli 7 tuntia päivässä.

Suurin osa aikuisväestön istumisesta ajoittuu työaikaan, ja työpaikalla pitkäjaksoisesti tulee istuttua usein aivan huomaamatta. Kun tähän lisätään vielä työmatkat istuen älypuhelinta selaillessa, ovat huono kunto sekä ryhti taatut. 

Pitkään istuminen on kuitenkin iso osa työpäivää, joten miten rikkoa kaavaa? Osalle helpoin tapa lisätä liikuntaa on vältellä hissiä ja napata sen sijaan portaat, osaa taas päivittäiset taukojumpat kollegan kanssa auttavat lisäämään liikuntaa.

Myös työnantajalla on mahdollisuus lisätä työntekjän arkiliikuntaa. Erilaiset liikunta- ja hyvinvointiedut saavat työntekijän kiinnittämään huomiota myös omaan terveyteensä. Joillain työpaikoilla voi olla yhteisiä kuntosaliporukoita, jossain on taas liikuntasetelit käytössä. 

Työpaikalla työntekijän ehdoilla säätyvä sähköpöytä on myös loistava tapa pitää huolta omasta ryhdistä ja lisätä pieni määrä aktiivisuutta päivään. Päivän aikana vaihtelu seisoma- ja istumatyön välillä tekee hyvää kropalle sekä mielelle. 

Helppo tapa lisätä liikuntaa omassa arjessa on pyörällä kulkeminen töihin. Polkupyöriä löytyy jokaiselle liikkujalle omilla erikoisvarusteilla. Jos oman pyörän hankkiminen tuntuu liian isolta askeleelta, on mahdollista hankkia esimerkiksi kaupunkipyörä kauden ajaksi. Pyörällä on helppo taittaa myös muut matkat kaupungille tai ystävän luokse.

Pyöräilyn lisäksi loistavia tapoja lisätä kestävyysliikuntaa omassa arjessa ovat esimerkiksi uinti, kävely ja tanssiminen. Mikäli oma motivaatio on vaikea saada pysymään yllä, sovi kävely- tai uintitreffit ystävän kanssa aina tietylle päivälle viikosta. Myös tanssin alkeiskurssit voivat olla juuri oikea sysäys uuden harrastuksen löytämiseen.

Arkiliikuntaa on myös pienempien kotitöiden hoitaminen. Askelia mittaavan laitteen omistavat voivat useinkin huomata, että askelia kertyy paljonkin jo kodin siistimisellä ja vaatteiden viikkaamisella. Vielä paremman jumpan saa imuroimalla tai lumitöitä tehden.

Muista, että lyhyetkin liikuntahetket ovat parempia kuin paikallaan oleminen. Liikunnan suhteen ei kannata ottaa ”kaikki tai ei mitään” -asennetta, vaan lisäten liikuntaa ja muuttaen tottumuksia pienin askelin voi huomata kunnon nousevan kuin itsestään.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Next article