Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » Rakennus on käyttöliittymä ja kaupunki käyttöjärjestelmä
Kehittyvät kaupungit

Rakennus on käyttöliittymä ja kaupunki käyttöjärjestelmä

Kuva: Getty Images

Aleksi Randell

toimitusjohtaja, Rakennusteollisuus RT

Rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön on aina liittynyt paljon dataa. Digitalisaatio mahdollistaa sen paremman hallinnoinnin ja hyödyntämisen.

– Olemme saavuttamassa kehitysvaiheen, jossa digitaalisuus konkretisoituu laajemmin. Sen avulla asiakasnäkökulma linkittyy rakentamiseen ja kiinteistöihin voimakkaammin ja entistä aikaisemmassa vaiheessa, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoo.

Kun data virtaa, työmaiden johtaminen tehostuu reaaliaikaisen tilannekuvan ansiosta.

Samaan aikaan kaupungistuminen trendinä vahvistuu ja rakennusalasta ovat kiinnostuneet myös globaalit teknologia- ja ohjelmistokehittäjät.

– Kun saamme tiedon virtaamaan sujuvasti koko rakentamisen arvoketjussa, läpinäkyvyys kasvaa. Tämä lisää tuottavuutta ja innovatiivisuutta sekä antaa uusille toimijoille mahdollisuuden kytkeytyä mukaan, Randell kuvailee.

Kaupungistuminen johtaa rakennetun ympäristön kerroksellisuuteen ja asumisen keskittyminen nostaa rakennuksille asetettuja vaatimuksia.

– Taloteknisesti rakennukset ovat jo pitkälti älyrakennuksia ja uusien rakennusten tekeminen on teknologisesti huomattavasti helpompaa kuin olemassa olevien kehittäminen. Tarvitsemme erityisiä kannustimia ja edelläkävijöitä, jotta saamme tuotua uudet teknologiat myös olemassa olevaan rakennuskantaan, Randell arvioi.

”Rakentaminen on lokaalia, mutta osaaminen ei tunne rajoja”

Suomen pienuus aiheuttaa haasteita resursoinnissa, mutta toisaalta voimme isompia maita ketterämmin kokeilla uusia ratkaisuja. Esimerkkinä tästä ovat rakennusalan työntekijäkohtaiset Valttikortit, joissa on digitaalisesti henkilötiedot, veronumero ja suoritetut erityispätevyydet.

– Valttikortit tehtiin harmaan talouden poistamiseksi ja osaamisen kasvattamiseksi. Samalla luotiin ainutlaatuinen data-alusta, jota voi käyttää muun muassa digitaaliseen työnvälitykseen. Alusta on helposti skaalattavissa ja sitä voi hyödyntää myös alan muihin sovelluksiin, Randell kertoo.

Lähivuosina myös IoT, äly ja robotiikka muokkaavat rakentamista ja esimerkiksi timpureilla on pian mukanaan padi työn dokumentointia varten.

– Kun data virtaa, työmaiden johtaminen tehostuu reaaliaikaisen tilannekuvan ansiosta. Siten voimme pienentää hukkaa ja toisaalta etäyhteyksien avulla saa käyttöön osaamista, jota ei muuten olisi. Myös modulaarisuus ja esivalmistus tehdasolosuhteissa tulevat lisääntymään. Työ tulee muuttumaan ja onkin tärkeää pitää huolta kaikkien ammattitaidosta. Silloin meillä on mahdollisuus viedä osaamistamme ulkomaille entistä enemmän, Randell korostaa.

Next article