Skip to main content
Etusivu » Innovaatiot » Virtuaalitodellisuus on enemmän kuin todellisuutta
VR- ja AR-todellisuus

Virtuaalitodellisuus on enemmän kuin todellisuutta

Kuva: Unsplash

Kari Peltola

puheenjohtaja, Virtual Reality Finland ry

Lisätty todellisuus (AR), virtuaalitodellisuus (VR) sekä yhdistettytodellisuus (mixed reality, MR) eivät ole vain viihdesovelluksia vaan niitä käytetään laajasti työkaluna teollisuudessa ja liike-elämässä niin suunnittelussa, myynnissä, huoltotöissä kuin koulutuksessa.

– Yritysten tiedot XR:n (eli AR-, VR- ja MR-sovellusten) tuomista mahdollisuuksista vaihtelevat suuresti. Viime vuosina tietoisuus on noussut varsin hyvää tahtia, mutta ymmärrys siitä, miten tällaista teknologiaa voidaan oikeasti hyödyntää, vaatii vielä paljon viestintää, kertoo Virtual Reality Finland ry:n puheenjohtaja Kari Peltola.

VR on käytössä muun muassa Audilla autojen suunnittelussa ja myynnissä; Airbus hyväksyttää lentokoneen suunnitelmat asiakkailla niin, että he pääsevät tutustumaan koneeseen virtuaalisesti ja Ikea on julkaissut AR-applikaation, jolla voi kokeilla, miltä heidän huonekalunsa näyttäisivät asunnossa. Suomessa Fortum hyödyntää virtuaalitodellisuutta henkilöstön koulutuksessa ja huoltotoiminnan tehostamisessa; Sweco käyttää VR:ää muun muassa sairaaloiden suunnittelussa sekä Aktia kiinteistövälitys kuvaa kaikki kohteensa 360° kameralla, jotta ihmiset voivat tutustua niihin virtuaalisesti.

– Kuluttajamarkkinoiden kehittymisen kannalta Applen ekosysteemi ja ARKit-kehitysalusta on tärkein yksittäinen muutosta ajava tekijä juuri tällä hetkellä. Satojen miljoonien laitteiden tavoitettavuus, jakelukanava ja potentiaalisten kehittäjien suuri määrä ovat vahvoja positiivisia voimia. On kuitenkin hyvä muistaa, että hinta-laatusuhteeltaan VR-teknologia tarjoaa B2B-käytössä tällä hetkellä parhaat mahdollisuudet esimerkiksi koulutuskäyttöön, Peltola sanoo.

Suomalaiset mukaan markkinoiden kasvuun

– Kansainvälisesti XR-markkinat kasvavat hyvin nopeasti. Tällä hetkellä on arvioitu, että markkinan koko on noin 5,5 miljardia dollaria ja jo vuonna 2020 päästäisiin yli sadan miljardin dollarin luokkaan, muistuttaa Peltola.

Virtual Reality Finland ry:n tavoitteena on nostaa Suomi maailman johtavaksi XR-toimijaksi luomalla ekosysteemin perustuksia sekä verkottamalla toimijoita. Myös TEKES on nähnyt XR-teknologioiden potentiaalin, Team Finland Mixed Reality –hankkeessa on yritysten rahoittamiseen varattu 30 miljoonaa euroa. Nordic VR Startups -kiihdyttämö tarjoaa yhden vaihtoehdon rahoitukselle.

– Tavoitteemme on innostaa uusia toimijoita kehittämään ratkaisuja ja jo liiketoimintaa tekeviä yrityksiä, kuten esimerkiksi koneenrakennusteollisuutta, ottamaan käyttöön XR-teknologiaa ja löytämään sen kautta kilpailuetua omassa liiketoiminnassaan, Kari Peltola summaa.

Next article