Vesa Kärhä
toimitusjohtaja, Muoviteollisuus ry
TIME-lehti listasi vuoden 2016 parhaat keksinnöt. 25 parhaan joukossa oli yli 20 kokonaan tai osittain muovista tai muovin kaltaisesta materiaalista valmistettua tuotetta.
Vasta noin 100 vuotta ihmiskunnan käytössä olleet muovit ovat suuresti vaikuttaneet hyvinvointiimme myönteisesti.
Muovi on yleisnimi isolle joukolle erilaisia pitkälle kehitettyjä materiaaleja, joiden yhdistävä tekijä on polymeeri. Polymeeri puolestaan on kemiallisesti iso, ketjumainen rakenne. Polymeerejä voidaan rakentaa lähes äärettömän monista raaka-aineista ja osaaminen tämän molekyylitason rakentamisen suhteen lisääntyy lisääntymistään. Samoin muovien jalostaminen uusiksi tuotteiksi on oikeastaan vasta historiansa hyvässä alkuvaiheessa. 3D-printtaus usein mainitaan tässä uutena vallankumouksena, mutta on paljon muutakin valmistustekniikkaa valmiina sekä tuloillaan.
Usein muovit liitetään öljyjalosteiksi, mutta vain 4-5 % öljystä ohjautuu muovien tuotantoon. Raaka- ja syöttöaineita on muitakin. Ilman muoveja luonnonvaroja kuluisi huikeasti nykyistä enemmän.
Mitä muovit ovat?
Muovi on määritelmänsä mukaisesti polymeeri plus lisä- ja täyteaineet. Hyvin suuri osa muoveista, luokkaa 40 %, käytetään tuotesuojaukseen ja annosteluun pakkaussektorilla tai sitä läheisesti muistuttavilla toiminta-alueilla, kuten maataloudessa. Muita isoja muovituotteiden käyttöalueita ovat rakentaminen, ajoneuvoteollisuus sekä muu laitevalmistus.
Monet megatrendit edistävät muovien kysyntää. Tarvitaan keveämpiä, kestäviä, hygieenisiä ja monipuolisia materiaaleja laajaan tavallisten ihmisten käyttöön. Läpinäkyvyys, värjättävyys, yhdisteltävyys, muotoiltavuus ja kokonaan uudet ominaisuudet yhdistyneenä hyvään saatavuuteen ovat muovien valtteja tuotekehityksessä. Kaikki turha voidaan jättää pois ja kuitenkin saadaan maksimi suorite.
Uusi muovi on älykästä bioa
Esineiden internet on paljolti juuri muovisten esineiden verkostoa, koska muoveihin on mahdollista sulauttaa eri tekniikoin elektroniikkaa, optiikkaa tai piilottaa materiaaliin silmin havaitsematonta aitouskoodia.
Muovien raaka-ainepohja myös vähitellen muuttuu kohti uusiutuvia raaka-aineita, missä markkinamuutoksessa monet suomalaiset yritykset ovat varsin kärjessä. Meillä valmistetaan jo polymeerituotannon syöttöaineeksi myytävää bionaftaa. Metsäteollisuus suuntautuu myös muoviteollisuuden raaka-ainetoimittajaksi monella kärjellä: Syöttöaineena, kuitulujitteena ja puupohjaisina täyteaineina. Vanhat materiaalien ja teollisuuksien rajat murenevat pois.
Muovijätettä ei jätetä
Suomen muutos kaatopaikkojen täyttäjästä jätteiden hyväksi hyödyntäjäksi on ollut ällistyttävänkin nopea. 2000-luvulla maahan on rakentunut uusien jätevoimaloiden ja kierrättäjien laitosverkosto, jonka ansiosta muoveja ei tarvitse viedä enää kaatopaikoille. Toki suljettavien kaatopaikkojen jälkihoidossa muoviset putket, kaivot ja eristekalvot ovat tarpeen.