Kati Stenius
toimitusjohtaja, HR-ammattilainen, The Work Lagoon Oy
Alustatalouden tietotyöläinenkin tarvitsee ihmiskontakteja.
Itsensätyöllistäjien määrä kasvoi jo ennen koronaa. Ihmiset haluavat olla oman kalenterinsa haltijoita, valita kenen kanssa ja kenelle tekevät töitä. Pakollinen pysähtyminen mahdollisti arvokeskustelujen käymisen itsensä kanssa, kokemus työelämästä ja omien vahvuuksien tunteminen antavat varmuutta siitä, mitä henkilö haluaa tehdä. Näin yhä useampi on uskaltanut ryhtyä yrittäjäksi, sanoo The Work Lagoon Oy:n toimitusjohtaja ja HR-ammattilainen Kati Stenius.
Ihmiset tekevät yhteisen tilan
Hybridimäinen työskentely vuoroin asiakkaan luona, kotona, kesämökillä ja toimistolla yleistyy. Kohtaaminen kasvokkain yhteisen asian äärellä on rikkaampaa kuin ruudun läpi. Kun lähdetään pois kotitoimistolta, halutaan tavata ihmisiä.
– Toimisto ei ole pelkkä osoite, vaan myös kiintopiste. Paikka, missä kohdataan ihmisiä, pidetään kokouksia ja josta löytää tarvittaessa työrauhaa, Stenius kertoo.
Hyvä coworking-tila muodostuu toimivasta infrasta eli asiakaspalvelusta ja eri tarpeisiin suunnitelluista huoneista: rauhallisista toimistoista yhteistiloihin sekä eri tavoin kalustetuista neuvotteluhuoneista.
– Asiakaspalvelulla on suuri vaikutus. Kasvot vastaanotossa ovat ensimmäiset, jotka aamulla näkee ja jotka ottavat vieraani vastaan, Stenius toteaa.
Coworking-tilat muokkautuvat työelämän muutosten mukana.
Mahdollisuus jutella kahvikoneen ääressä tai pyytää lounasseuraksi ovat potentiaalisia bisneksen paikkoja. Voi huikata hyvät huomenet ja vaihtaa kuulumisia. Ympärillä on tuttuja ihmisiä, vaikka tekisi yksin töitä. Tosin paljon riippuu ihmisestä, kuinka paljon hän haluaa satsata kanssakäymiseen.
Coworking-tilat muokkautuvat työelämän muutosten mukana. Hybridikokoukset ja -tilaisuudet lisääntyvät, syntyy uusia hinnoittelumalleja ja uudenlaisia paketteja yritysten tarpeeseen.