Eduskunnan tarkastusvaliokunnan raportissa vuodelta 2012 todetaan, että kosteusvaurioihin liittyvien terveysvaikutusten kustannukset ovat vuosittain 23–953 miljoonaa euroa. Huonon sisäilman aiheuttamista oireista kärsii päivittäin 700–800 tuhatta suomalaista ja kun lukuun otetaan mukaan lapset, altistuneiden määrä kipuaa ainakin miljoonaan. Mittakaava on niin suuri, että sisäilma on kansanterveyden lisäksi kansantaloudellinen kysymys.
– Terveydensuojelulain 26. pykälässä todetaan, että asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu sisäilmassa oleskeleville terveyshaittaa. Terveyshaitan toteaminen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja mahdolliselle oireilulle saattaa olla useita selittäviä tekijöitä, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola toteaa.
Työnantaja on vastuussa sisäilman terveellisyydestä työntekijöilleen, oppilaitokset opiskelijoilleen ja päiväkodit hoitolapsilleen. Jos sisäilmaan liitettäviä oireita ilmenee, on hyvä selvittää, mistä ne johtuvat.
Kannattaa havainnoida, miten ilma liikkuu tilassa ja tuntuuko tilassa jotain outoja hajuja.
– Kannattaa havainnoida, miten ilma liikkuu tilassa ja tuntuuko tilassa jotain outoja hajuja. Onko ilma raikas tai tuntuuko vetoa? Entä onko lämpötila sopiva: onko liian kuumaa tai huomaatko isoja viileitä pintoja? Jos löytyy kosteusvaurio, sen syy on aina selvitettävä ja tarvittavat korjaukset tehtävä, Ahola painottaa.
Huolehdi ilmanvaihdon toimivuudesta
Ilmanvaihdon oikea toiminta ja kunnossapito ovat oleellisia hyvän sisäilman kannalta. Teknisten laitteiden toimivuutta tulee seurata säännöllisesti ja ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
– Jos on esimerkiksi työmaan vieressä ja pölyä tulee paljon, on suodattimet syytä vaihtaa useammin. Siivoukseen kannattaa myös panostaa, koska sekin parantaa sisäilmaa. Tilojen siivottavuus taas on kaikkien vastuulla ja se auttaa siistijöitä tekemään työnsä tehokkaasti, Ahola muistuttaa.
Lue myös: Vihersisustus – stressinpoistaja ja ilmanraikastaja
Etätyöjakso voi auttaa huomaamaan mahdollisia puutteita sisäilman laadussa, koska pidemmän poissaolojakson jälkeen tuntee helpommin esimerkiksi oudot hajut.
– Koska koronaviruksen on todettu leviävän myös ilmateitse, on ilmanvaihdon oikeasta toiminnasta huolehtiminen tärkeää myös tästä syystä, Ahola sanoo.