Skip to main content
Etusivu » Yritystoiminta » Franchising-yrittäjyys uraratkaisuna
Franchising

Franchising-yrittäjyys uraratkaisuna

franchising-yrittajyys-ura
franchising-yrittajyys-ura
Kuva: Unsplash

Franchising tarjoaa mahdollisuuden pitkälle kehitettyyn liiketoimintaan.

Suomessa toimii arviolta noin 250 franchising-ketjua, joissa työskentelee noin 5000 yrittäjää. Franchising-konseptien kirjo on laaja.

– Toimialoja on laidasta laitaan, siivouspalveluista ja ravintoloista aina vähittäiskauppaan ja konsultointiin, franchising-asiantuntija Henri Laakso kertoo, ja jatkaa:

– Yksikkökoot vaihtelevat myös huomattavasti. Joissain konsepteissa yrittäjä toimii itse suorittavassa työssä, kun taas esimerkiksi isommissa ravintola- tai kaupan yksiköissä yrittäjä toimii enemmänkin henkilöstö- ja myyntijohtajana.

Franchising-yrittäjyyttä harkitsevan kannattaakin miettiä ketjua valitessaan mitä työtä haluaa oikeasti tehdä.

Kenelle franchising-yrittäjyys sopii?

Laakso nimeää kolme franchising-yrittäjyyteen oleellisesti liittyvää tekijää.

– Franchisingissa ei itse kehitetä omaa palvelua tai tuotetta, vaan haetaan pikemminkin turvallista ja toimivaa liiketoimintamahdollisuutta toisen ideaan perustuen, Laakso kertoo, ja jatkaa:

– Franchising-yrittäjän täytyy myös hyväksyä, että konsepti määrittelee mitä myydään ja miten. Jos ei tykkää ohjeiden seuraamisesta, ei franchising-yrittäjyys välttämättä sovi, Laakso toteaa.

Kolmas franchisingin erityispiirre liittyy yhdessä tekemiseen. Toisin kuin yksinyrittäjyydessä, franchising-yrittäjä saa paljon tukea ja apua ketjun yhteisöltä ja johdolta.

– Ketjussa toimiminen on yhteistyötoimintaa. Pakettiin kuuluu yleensä ainakin koulutuksia, kokemuksien jakamista ja yhteismarkkinointia.

Miten franchising-yrittäjyyteen pääsee kiinni?

Avoimia franchisingpaikkoja on tälläkin hetkellä runsaasti avoimena. Yrittäjäpaikkoja voi tutkia ketju.fi -sivustolla, jonka kautta pääsee suoraan kiinni hakuprosessiin.

– Lisäksi Suomen Franchising Yhdistys ry:n sivuilla voi lukea jäsenketjujen esittelyjä. Jos löytää itseään kiinnostavan ketjun, voi lähestyä ketjun rekryvastaavaa, Laakso vinkkaa.

Franchising-yrittäjäksi hakeminen vastaa monella tapaa työnhakua, joskin prosessi on vaativampi. Hakuprosessiin liittyy haastatteluja, joskus myös persoonallisuustestausta, koetyöskentelyä ja terveystarkastus.

– Päätöksestä pitää olla puolin ja toisin varma, sillä kyseessä on liiketoimintakumppanuus, johon molemmat osapuolet investoivat.

Todellinen yrittäjän työ alkaa sopimuksen syntymisen jälkeen. Liiketoimintasuunnitelman kirjoittamiseen ja rahoituksen hakuun yrittäjä saa kuitenkin ketjulta tukea.

– Franchising-toiminta on osaamisen siirtoa. Ketjua valitsevan kannattaa tutkia tarkkaan, mitä konsepti pitää sisällään sekä millaista ohjausta ja koulutusta ketju tarjoaa, Laakso päättää.

Next article