Skip to main content
Etusivu » Terveenä työssä » Hyvä ergonomia on monen tekijän summa
Työergonomia

Hyvä ergonomia on monen tekijän summa

hyva-tyoergonomia
hyva-tyoergonomia
Toimitilojen suunnittelussa tarvitaan myös kognitiivista ergonomiaa, jotta aivotyön vaatimuksiin vastataan. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Kimmo Räsänen

työterveyden professori, Itä-Suomen yliopisto

Hyvä ergonomia on taukojumppaa, oikeita työasentoja ja kunnon yöunia, mutta myös oikeilla välineillä on merkitystä, korostaa työterveyden professori.

Ergonomia etsii työn tekemisen ja ihmisen terveyden ihanteellista yhteispeliä. Etsimistä riittää, sillä työ ja työvälineet muuttuvat jatkuvasti.

Itä-Suomen yliopiston työterveyden professorin Kimmo Räsäsen mukaan esimerkiksi päätetyön riskit ovat muuttuneet, kun läppärityöskentely on yleistynyt kiinteän näyttöpäätepisteen sijaan. Joissakin tehtävissä ainoa päivittäinen digityöväline on kännykkä.

– Päätetyö on jo pitkään ollut ergonominen riski, mutta läppäri- ja kännykkätöissä rasitus on erilaista. Kaularanka ja peukalon nivelet ovat lujilla kännykkää näppäiltäessä. Riittävä tauotus onkin digityössä avainasia.

Me ymmärrämme ergonomian monesti liian suppeasti.

– Yksi tärkeä kivijalka ovat yhä työvälineet, valaistus ja kalustus eli fyysinen ergonomia. Toimitilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tarvitaan myös kognitiivista ergonomiaa, jotta aivotyön vaatimuksiin vastataan. Tietojärjestelmät ja käyttöliittymät on sopeutettava niin käytettäviksi, että niistä ei tule turhaa stressiä.

Työaikojen venymisen riskejä esimerkiksi vuoro- ja etätöissä ehkäistään organisatorisella ergonomialla. Olennaista on myös huolehtia levosta, liikunnasta ja hyvästä ravinnosta, jotka auttavat palautumaan työstä. Kaikki ergonomia ei siis rajoitu työpisteeseen.

– Hyvä ergonomia lisää työn sujuvuutta ja työtyytyväisyyttä ja vähentää sairauspoissaoloja.

Uusimmat ergonomian tuulet liittyvät Räsäsen mukaan vanhuksia nostelevien hoitajien ja siivoustyön ergonomian parannuksiin: moppisiivouksessa olkapäiden rasitus vähenee, kun käsi on oikealla korkeudella mopin varressa eli yläkäsi oman leuan tasolla.

– Tätä selvitetään tekeillä olevassa väitöskirjassa. Myös sänkypotilaiden siirtelyn ergonomian parantamista tutkitaan parhaillaan. Potilaiden perinteinen liukulakanasiirtely saattaakin pian korvautua muovikalvosiirtelyllä, jossa kitka on pienempi ja työasennot vähemmän kuormittavia.

Next article