Yritysten on aika tiedostaa, että kyberturvallisuudesta huolehtiminen on yksi yritystoiminnan peruspilareista. Älylaitteet lisääntyvät ja yhä suurempi osa toiminnoista tapahtuu verkossa, mikä tekee ihmisistä, yrityksistä ja valtioista haavoittuvia.
Uusia uhkia syntyy jatkuvasti, ja kyberturvallisuudesta huolehtiminen on jatkuvaa kilpajuoksua aikaa ja tekniikkaa vastaan.
– Yrityskohtaisen kybertilannekuvan päivittäminen on tärkeää. Digitalisaation aiheuttamat haasteet kyberturvallisuudelle eivät ole yrityksen koosta kiinni, Finnish Information Security Clusterin toiminnanjohtaja Juha Remes muistuttaa.
Kyberturvallisuus ei ole valtarakenteissa kiinni, vaan se koskee jokaista yritystä ja yksilöä.
Länsimaat ovat nauttineet rauhanajasta ja tottuneet turvallisuudentunteeseen, mutta globalisaatio ja digitalisaatio ovat muuttaneet maailmaa valtavasti lyhyessä ajassa. Nykyään verkko tarjoaa massiivisen alustan, jossa tehdään suurvaltapolitiikkaa ja globaalia bisnestä, mutta myös hyvin tuottoisia rikoksia.
– Verkossa tapahtuvaa rikollisuutta ei voi kokonaan kitkeä pois, vaan sen kanssa on opittava elämään. Tärkeintä on minimoida riskit pitämällä verkkoon kytkettyjen laitteiden päivitykset ajantasalla ja huolehtimalla, että laitteissa on aina uusimmat käyttöjärjestelmät, Remes opastaa.
Digitalisaatiossa ei ole lintukotoa
Remes kertoo olevansa huolissaan suomalaisten turhan vahvasta turvallisuudentunteesta. Pieni maa, jossa puhutaan vain harvan osaamaa kieltä, ja jossa on puhtaat verkot, koetaan edelleen lintukodoksi, jossa saa olla turvassa suuren maailman rikollisuudelta.
– Kyberturvallisuus ei ole valtarakenteissa kiinni, vaan se koskee jokaista yritystä ja yksilöä. Sen vuoksi suurin huomio täytyy suunnata ihmisiin ja tietoturvakoulutukseen. Tietoturva olisi syytä ottaa osaksi kansalaistaitoa, Remes esittää ja viittaa Viroon, jossa jo alakoululaiset oppivat perusasiat tietoturvasta.
Uudet laitteet otetaan usein huolettomasti käyttöön ajattelematta niihin mahdollisesti sisältyviä tietoturvariskejä. Jokaisen kannattaisi myös miettiä, mitä tietoja antaa itsestään ja mihin niitä tallentaa.
Tietoturvaosaaminen on osa ammattitaitoa
Jokaisen yrityksen olisi syytä kouluttaa työntekijänsä ja laatia omat tietoturvakäytäntönsä. Tällä hetkellä esimerkiksi vakuutuksissa ei ole huomioitu tilannetta, jossa yksittäinen työntekijä mahdollistaa riskin, jonka seurauksena syntyy suurta vahinkoa.
– Kyberturvallisuuteen panostaminen vaatii usein todellista pysähtymistä pohtimaan yrityksen toimintatapoja. Tässä piilee myös suuria mahdollisuuksia. Tietoturvaosaaminen on osa ammattitaitoa, joten siihen panostaminen lisää työntekijöiden pätevyyttä. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun yritys huolehtii heidän turvallisuudestaan, Remes listaa.
Vanhojen toimintatapojen kyseenalaistaminen ja uuteen tilanteeseen perehtyminen voivat tarjota yritykselle myös innovatiivisia hetkiä. Uhkassa piilee mahdollisuus, kun ratkaisuja etsiessä löytyy uusia toimintatapoja ja ideoita paremmista tuotteista ja palveluista.