Data ei kulu käytössä vaan sitä voidaan hyödyntää moneen kertaan. Datan hyödynnettävyys ja siten arvo muuttuu sen mukaan, mitä metadataa siihen liitetään ja kenelle sitä jaetaan. Datan oikeellisuus on olennaista.
IoT-järjestelmissä digitaalinen tietoturva voi olla kunnossa, mutta fyysinen puoli on unohtunut.
– Osa IoT-laitteista on maailmalla, ei yrityksen tai operaattorin silmien alla. Jos joku syöttää sisään väärää tietoa, se voi aiheuttaa suurta ja pitkäaikaista vahinkoa. Jos sabotoija toimii diskreetisti, kohde ei välttämättä huomaa sitä pitkään aikaan. Ainoa merkki hyökkäyksestä on se, että järjestelmä ei toimi tehokkaasti, johtaja Jari Juhanko, Aalto Industrial Internet Campukselta (AIIC) kertoo.
Virheellinen data voi olla tahatonta. Anturi on hajonnut tai se on siirretty toiseen paikkaan. Kun tietoa jaetaan eri osapuolten kesken, on myös mittausepävarmuus tunnettava.
Kuka omistaa tiedon?
Ennen kuin oikeuksia voidaan jakaa, datan omistajan täytyy miettiä datan luottamuksellisuustaso, mitä tietoa ei voi avata muille. Toinen ääripää on hyödynnettävissä oleva data, jolla ei ole itselle bisnesarvoa. Datan hallinnalla määritetään mitä metadataa tietoon yhdistetään ja kuka saa sitä käyttää.
– Kärjistäen insinöörit näkevät miten eri lähteistä tulevaa dataa yhdistämällä ratkotaan ongelmia, mutta juristit miettivät mitä dataa voi antaa yrityksestä ulos. Kaikki data on luokiteltava etukäteen akselilla täysin luottamuksellinen – täysin avoin. Usein yrityksillä ei ole tietoa millaista dataa heillä on, mutta ilman luokittelua ei synny bisnestä, Juhanko sanoo.
Kun luodaan digitaalinen kaksonen, on hyvä miettiä samalla, miten se toimii bisnesekosysteemissä. Eri liiketoimintayksiköille, toimittajille ja kumppaneille annetaan rajoitettu näkymä samaan, ajantasaiseen dataan.
Datalla on tasearvoa
Yrityksen järjestelmien tuottamaa tietoa ei vielä arvoteta liiketoiminnan tunnusluvuissa, datalla ei ole kirjanpitoarvoa. Yrityksen on mietittävä liiketoimintamallit, joilla kerättyä tietoa voidaan hyödyntää, mikä on yrityksen osuus syntyneestä tuloksesta. Myös ekosysteemille on rakennettava oma liiketoimintamalli.
– Teollista internetiä rakennetaan kuin taloa ilman perustuksia. Yritykset ovat tehneet nopeita kokeiluja, mikä on hyvä tapa kerätä dataa ja lisätä ymmärrystä, miten datalla tehdään bisnestä. Mutta data ei liiku yritysten välillä ennen kuin perusteet, eli strategia ja liiketoimintamalli, ovat kunnossa, Juhanko painottaa.
Aalto ja VTT ovat mukana International Data Spaces -allianssissa (IDS), joka edistää datan turvallista jakamista liiketoimintaekosysteemin toimijoiden välillä.