
Nina Hannola
viestintäpäällikkö, Nestlé Suomi
Perinteinen tehoviljely on johtanut maaperän köyhtymiseen ympäri maailman ja ongelma on nähtävissä myös Suomessa. Maaperä on maailmanlaajuisesti saatava kuntoon, jotta ruoantuotannon tulevaisuus voidaan turvata.
– Kestävämpään ruoantuotantoon siirtymisellä varmistumme siitä, että meillä tulevaisuudessakin riittää syötävää. Maaperästä on huolehdittava niin, että se antaa satoa vielä vuosikymmentenkin päästä, toteaa viestintäpäällikkö Nina Hannola Suomen Nestléltä.
Uudistava viljely on askel kohti kestävämpää ruoantuotantoa. Uudistavassa viljelyssä viljelyyn kuuluu joukko erilaisia viljelymenetelmiä riippuen siitä mitä kasvia viljellään ja missä päin maailmaa. Tähtäimessä on se, että viljeltävän maaperän kasvukunto paranee.
Tuottavuutta voidaan lisätä kasvukunnon parantuessa
Uudistavalla viljelyllä tavoitellaan paitsi parempaa maaperän kasvukuntoa myös luonnon monimuotoisuutta, toimivaa vesitaloutta ja hiilensidontaa.
– Uudistavasta viljelystä on maanviljelijälle monenlaista hyötyä. Ennen kaikkea sen tavoitteena on parantaa maaperän ja oman peltomaan kuntoa. Tämän seurauksena esimerkiksi tuotantopanoksia tarvitaan vähemmän, Hannola sanoo.
Mitä paremmassa kunnossa maaperä on, sitä paremmin se kestää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten tulvimista ja sadejaksoja. Terve maaperä sitoo tehokkaammin ravinteita, eivätkä ne huuhtoudu vesistöihin.
– Itämereen päätyvät ravinnevalumat ovat aiheuttaneet ongelmia laajoilla alueilla.
Hannola toteaa, että ruoantuotannossa viljelyn hiilidioksidipäästöt ovat merkittäviä, joten myös niihin pyritään uudistavalla viljelyllä vaikuttamaan.
– Puhumme hiiliviljelystä, jonka tarkoituksena on lisätä hiilen varastoitumista maaperään.
Viljelijät näkevät vastuullisuuden arvon
Nestlén tavoitteena globaalisti on, että vuoteen 2030 mennessä kaikista yhtiön käyttämistä pääraaka-aineista puolet hankitaan uudistavan viljelyn tiloilta. Yhtiö tähtää siihen, että sen viljelijät siirtyvät skaalautuvasti kestävämpään ruoantuotantoon isossa mittakaavassa.
– Olemme sitoutuneet myös siihen, että vuoteen 2050 mennessä saavutamme nettonollapäästöt. Kyse ei ole vain ilmastotyöstä, vaan siitä, että meidän täytyy toimia ruoantuotannon kestävyyden kannalta, sanoo Hannola, ja jatkaa:
– Niin sanottujen riskiraaka-aineiden, kuten kahvin ja kaakaon, saatavuus on jo haastettuna. Olemme yli 10 vuotta tehneet yhteistyötä kahvin ja kaakaon viljelijöiden kanssa. Kaikista pääraaka-aineistamme tällä hetkellä noin 21 % tuotetaan uudistavan viljelyn tiloilla.
Suomessa Nestlé on tuonut markkinoille ensimmäiset lastenruokatuotteet, joiden juuresraaka-aineet on viljelty kotimaisilla uudistavan viljelyn tiloilla.
– Tavoitteemme Suomessa on, että vuoden 2026 loppuun mennessä kaikki PILTTI-tuotteissa käytetty peruna, porkkana, palsternakka ja sipuli tulevat uudistavan viljelyn tiloilta.
Nestléllä toivotaan, että yhtiön kaikki suomalaiset yhteistyöviljelijät innostuisivat uudistavasta viljelystä.
– Haluamme lisätä tietoisuutta uudistavasta viljelystä. Uudistavaa viljelyä harjoittavat yhteistyöviljelijämme ovat suoraan sanoneet, että he haluavat jättää lapsilleen hyvässäkunnossa olevan tilan, jotta peltoja on mahdollista viljellä tulevaisuudessakin.
Uudistavan viljelyn tavoitteita:
• Parempi pellon kasvukunto ja satovarmuus
• Vähentää riippuvuutta ostopanoksista
• Lisätä luonnon monimuotoisuutta
• Vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen
• Auttaa suojelemaan vesistöjä
Kohti uudistavia viljelymenetelmiä!
Tuemme maanviljeljöitä ja ruoantuottajia vihreässä siirtymässä edistämällä uudistavaa viljelyä.