Skip to main content
Etusivu » Teollisuus » Vastuullisuus on kilpailukyvyn kovaa ydintä
Sponsoroitu

Globaaleissa toimitusketjuissa vastuullisuus on olennainen osa yritysten kilpailukykyä ja riskienhallintaa. Pelkät tilaajavastuutiedot eivät enää riitä vastaamaan nykyisen liiketoimintaympäristön vaatimuksiin.

– Teollisuusyrityksille kriittisiä tietoja ovat muun muassa yhteistyökumppanin maksuvalmius, mahdolliset pakotteet ja toimintaympäristön muutokset, jotka voivat vaikuttaa liiketoiminnan jatkuvuuteen. Globaaleissa toimitusketjuissa yksi heikko lenkki voi katkaista koko ketjun. Toimittajan talousongelmat, ihmisoikeusrikkomukset tai pakotetietojen laiminlyönti voivat viivästyttää tai keskeyttää projekteja, ja pahimmillaan johtaa jopa konkurssiin. Yhteistyö vääränlaisen kumppanin kanssa voi aiheuttaa huomattavia mainehaittoja ja taloudellisia riskejä, mikä korostaa huolellisten taustatarkistusten merkitystä entisestään, muistuttaa Vastuu Groupin markkinointijohtaja Netta Paavoseppä.

Suuri osa luottotappioista syntyy olemassa olevien asiakkaiden kanssa, sillä uusien ja potentiaalisten kumppaneiden tiedot tarkastetaan yleensä tarkemmin tilaajavastuulain mukaisesti. Olemassa olevien asiakkaiden valvonta sen sijaan jää usein vähemmälle.

Pakotteiden noudattaminen ei ole pelkästään juridinen velvollisuus, vaan myös strateginen valinta. Tämän vuoksi on tärkeää saada ajantasaista ja keskitettyä tietoa yritysten vastuuhenkilöistä sekä heidän yhteyksistään muihin yrityksiin. Yrityksen tosiasiallinen edunsaaja saattaa olla mukana myös muissa yrityksissä, joilla voi olla maksuhäiriöitä, konkurssihistoriaa tai yhteyksiä riskialttiisiin toimijoihin. Näiden riskien tunnistaminen ja minimointi on olennaista jo ennen sopimusten solmimista.

– Vastuullinen ja ajantasainen tiedonkulku tukee sekä tilaajaa että toimittajaa. Esimerkiksi jos yritykselle kriittinen alihankkija ajautuu talousvaikeuksiin ja asiakas saa siitä tiedon ajoissa, maksuehtoja voidaan joustavoittaa tai aikaistaa tilauksia. Näin iso toimija huolehtii siitä, että pienikin pärjää, toteaa Vastuu Groupin kaupallinen johtaja Aleksi Hellman.

Vastuullisuus on olennainen osa yrityksen brändiä ja maineenhallintaa

Luotettava Kumppani® 2.0 -palvelun avulla yritykset voivat osoittaa sidosryhmilleen vastuullisuutensa. Palvelu tehostaa sekä toimittajan että tilaajan prosesseja automatisoimalla manuaalisia tehtäviä, kuten tietojen tarkistusta ja seurantaa. Luotettava Kumppani® 2.0 -version käyttöönotto poistaa erillisten luottotietoraporttien tarpeen, ja pakotetietojen sisältyminen tietoihin tekee taustaselvityksistä entistä kattavampia.

– Uutta kumppania valittaessa yrityksillä on luonnollisesti aina kysymyksiä, joita he haluavat esittää. Luotettava Kumppani® 2.0 -palvelun avulla selvitettävien asioiden määrä voi vähentyä sadasta kysymyksestä kymmeneen tai viiteentoista, Hellman kertoo.

Luotettava Kumppani® 2.0

• Vahvistaa asiakkaiden luottamusta yritykseen.
• Auttaa hallitsemaan myös pitkiä alihankintaketjuja.
• Tarjoaa ajantasaista tietoa yritysten vastuuhenkilöiden pakoteyhteyksistä ja vähentää riskiä toimia epäluotettavien kumppaneiden kanssa.

Luotettava Kumppani® 2.0 kattaa tilaajavastuutietojen lisäksi myös taloustiedot, pakotetiedot, luottoluokitukset, perintätiedot ja vastuullisuustiedot ja muut tilaajan edellyttämät lisätiedot, kuten sertifikaatit ja pätevyystiedot.

Haluatko kuulla lisää luotettava Kumppani 2.0 -palvelusta?

Next article