Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Ruokaturvallisuus on koko ketjun asia
Digitaaliset palvelut

Ruokaturvallisuus on koko ketjun asia

Kaksiulotteinen viivakoodi voidaan skannata sekä kassapäätteellä että älypuhelimella, jolloin pakkauksissa tarvitaan vain yksi viivakoodi. Kuva: Getty Images
Kaksiulotteinen viivakoodi voidaan skannata sekä kassapäätteellä että älypuhelimella, jolloin pakkauksissa tarvitaan vain yksi viivakoodi. Kuva: Getty Images

Peter Hoejskov

kansainvälisen elintarviketeollisuuden tekninen asiantuntija,
WHO

Elintarviketeollisuuden turvallisuusongelmat ja laatuvaatimuksista tinkiminen voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä ja taloudellisia tappioita. Jokainen toimitusketjun lenkki alkutuottajista kuluttajiin on kriittisessä roolissa ruoan turvallisuuden varmistamisessa.

– EU edellyttää, että elintarvikealan yrityksillä on käytössä hätävalmiussuunnitelma ja järjestelmä, joka mahdollistaa sekä käytettyjen raaka-aineiden ja tuotteiden että myytävien elintarvikkeiden jäljittämisen. Jäljitysjärjestelmät voivat olla varsin monimutkaisia. Yrityksen on tunnettava yksi askel taaksepäin ja yksi askel eteenpäin, mistä raaka-aineet on hankittu ja kenelle valmistettu tuote myydään, muistuttaa Peter Hoejskov, joka työskentelee kansainvälisen elintarviketurvallisuuden teknisenä asiantuntijana Maailman terveysjärjestössä (WHO).

Yrityksen on tunnettava yksi askel taaksepäin ja yksi askel eteenpäin, mistä raaka-aineet on hankittu ja kenelle valmistettu tuote myydään.

Tuotteiden jäljitettävyys perustuu tuote- ja eräkoodeihin. Perinteisen EAN-koodin rinnalla käytetään usein QR-koodia. Kaksiulotteinen viivakoodi voidaan skannata sekä kassapäätteellä että älypuhelimella, jolloin pakkauksissa tarvitaan vain yksi viivakoodi. 2D-koodiin mahtuu myös enemmän koko ketjua palvelevaa tietoa. Kuluttajat eivät enää kuulu jäljitettäviin asiakkaisiin.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) -järjestelmä on osa elintarvikehuoneiston omavalvontaa, jonka tarkoituksena on tunnistaa kriittiset työ- ja käsittelyvaiheet, joihin sisältyy mahdollinen terveysvaara.

– HACCP-menettely edellyttää oman toiminnan tuntemisen lisäksi monipuolista asiantuntemusta muun muassa käsiteltävistä raaka-aineista, tuotteista, elintarvikkeen käsittelytavoista ja jakeluketjusta. HACCP-järjestelmän huolellinen noudattaminen on erittäin tärkeää, sillä usein elintarviketurvallisuusongelmat aiheutuvat prosessi- tai järjestelmävirheistä, Hoejskov toteaa.

Next article